Dogovarjanje za posel

Ovadba zoper direktorja

Gabrijel Toplak
13. 10. 2016, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

To očita policija nekdanjemu direktorju občinske uprave Marku Žuli, zdaj direktorju Nigrada, s podjetjem Indrast pri rekonstrukciji Trubarjeve ulice. Marko Žula odgovarja, da je razpis pripravljal s strokovnimi službam in ni šlo za kaznivo dejanje.

STA
Marko Žula je bil v času razpisa na čelu mestne uprave.

Potem ko je bil pred dnevi, kot smo poročali, nove kazenske ovadbe spet deležen mariborski župan Andrej Fištravec, in to zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, naj bi nedolgo nazaj s policije na mariborsko tožilstvo priromala še ena kazenska ovadba. Ta naj bi bila zoper zdajšnjega direktorja Nigrada Marka Žulo, sicer nekdanjega direktorja mestne uprave, saj naj bi razpis priredil do te mere, da sta posel v povezavi dobila podjetji Indrast in Nigrad.

Na razpisu naj bi izbrali najdražjega ponudnika.

Najdražji ponudnik

Kriminalisti so mariborsko občino in tamkajšnja občinska javna podjetja obiskali že meseca marca, le dan po obisku vladne ekipe v Mariboru. Razlog naj bi bili njihovi domnevno koruptivni posli s podjetjem Oranža, pa tudi, domnevno, preplačana rekonstrukcija Trubarjeve ulice v mestu (o tem smo v Svetu24 pisali lani, ko so na te nepravilnosti z anonimnim pismom opozorili zaposleni na občini, op. p.). Mestni občini Maribor naj bi očitali, da je leta 2014 med tremi podjetji, ki so se prijavila na razpis za dokončanje rekonstrukcije omenjene ulice, izbrala najdražjega ponudnika.

Prirejen razpis

Podjetje Indrast, ki se mu je poslovanje po prihodu Fištravca na županski stolček z občinskimi podjetji precej povečalo, naj bi namreč z Nigradom ponudilo nekaj več kot 680 tisoč evrov, kar je bilo takrat približno 155 tisoč evrov več od cenejših ponudnikov. To naj bi »opravičevali« z razpisnim pogojem oziroma neobveznim certifikatom za vgrajevanje asfaltnih zmesi, ki ga je med podjetji, prijavljenimi na razpis, imel le Nigrad.

Odgovor Žule

Žula odgovarja, da so pri razpisu, ta je bil objavljen v skladu z zakonom, uveljavili določilo občinskega odloka o cestah, ki predvideva certifikat za vgrajevanje asfaltnih zmesi. »Razpisa ni izpodbijal nihče. Šele pozneje, ko je že bil narejen izbor, je bil sprožen postopek pri državni revizijski komisiji, kjer so odgovorili, da bi se morali zaradi certifikata pritožiti prej. Razpisa nisem pripravljal sam, ampak skupaj s strokovnimi službami, ki so pripravile celotno dokumentacijo in jo poslale na državno revizijsko komisijo. Ni šlo za kaznivo dejanje. Prijavo na policijo je podalo podjetje PGGH, ki je bilo med prijavljenimi podjetji in ni bilo izbrano za izvajalca. Rastka Ferka in Indrast sem poznal že prej, ga večkrat prosil za nasvet, a takrat samo za vzorec tega certifikata, da bi se z njim bolje seznanili. Nisem pa vedel, da se bo na razpis skupaj z Nigradom prijavilo tudi njegovo podjetje Indrast,« je dejal Žula.