Zavarovalništvo

Vdor hrvaških zavarovalnic na slovenski trg

R.T.
22. 9. 2016, 16.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na slovenski trg prihaja največja hrvaška zavarovalnica, Croatia Osiguranje. Njeno vlogo za včlanitev v Slovensko zavarovalno združenje so obravnavali včeraj.

Največja hrvaška zavarovalnica bo prek svoje podružnice v Sloveniji svoj posel začela s podjetji Mercator, Žito in Droga Kolinska, ki so jih nasši sosedje prevzeli v preteklosti.

Na zavarovalnem trgu je v prvem letošnjem polletju delovalo 14 zavarovalnic, štiri tuje podružnice in dve pozavarovalni družbi, ki so članice Slovenskega zavarovalnega združenja. Slovenski zavarovalni trg je koncentriran in tudi močno konkurenčen.

Podružnica hrvaške zavarovalnice je bila v sodni register vpisana konec maja, za svoje delovanje pri nas pa ne potrebuje posebnega dovoljenja slovenskega regulatorja, poudarjajo na Agenciji za zavarovalni nadzor. Podružnica se bo ukvarjala z vsemi vrstami zavarovanj.

V Adris Grupi, katere del je tudi Croatia Osiguranje, na vprašanje, ali se bo njihova podružnica v Sloveniji osredotočila na poslovanje s podjetji, ki so v hrvaški lasti, niso odgovorili, piše Dnevnik. Potrdili so le, da priprave za začetek poslovanja pri nas potekajo, tako kot tudi izbor ključnih kadrov.

Poznavalci slovenskega trga ocenjujejo, da bodo Hrvatje napadli predvsem tržni delež Zavarovalnice Triglav, pri kateri imajo omenjena podjetja sklenjen levji delež zavarovalnih pogodb. Skrivajo pa tudi podatke o tem, s kolikšnim voznim parkom razpolagajo, tako ni mogoče niti čez palec oceniti, koliko prihodkov bi se lahko steklo na račun Croatie iz avtomobilskih zavarovanj, še piše Dnevnik.