Ponujajo se stranki NSi

Janšo spet zapuščajo poslanci

Matej Klarič
22. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po zanesljivih informacijah, ki smo jih prejeli iz članstva SDS v Savinjsko-Šaleški regijski koordinaciji SDS, naj bi poslanec SDS Ljubo Žnidar resno razmišljal o izstopu iz poslanske skupine SDS. Kot kaže, se torej obeta še en v množici odhodov.

STA
Na lokalni ravni vlada v stranki veliko nezadovoljstvo zaradi ukazov iz vrha stranke.

Še eden v vrsti nezadovoljnih z razmerami v SDS je torej poslanec Žnidar, ki je bil kar 13 let, dokler ni sedel v poslanske klopi, župan Občine Polzela.

Tam je že pred letom dni prišlo do trenj v občinskem odboru SDS, zaradi česar je iz SDS izstopil celo župan Občine Polzela Jože Kužnik.

bobo
V ozadju Žnidarjevega odhoda se skriva tudi to, da želijo njegov volilni okraj nameniti nekdanjemu poslancu Miru Petku.

V ozadju prerivanja za izvoljive okraje

Žnidarja pa, kot pravijo naši viri, moti predvsem stanje na terenu. Po zadnjem kongresu je namreč prevzel koordiniranje delovanja 12 občinskih odborov SDS, ki pa niso v dobri kondiciji. Z njegovim delom je po naših informacijah nezadovoljen predsednik SDS Janez Janša, v ozadju pa so tudi prerivanja za izvoljive okraje na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Poslanski položaj si namreč znova želi Miro Petek, ki trenutno opravlja funkcijo tiskovnega predstavnika SDS, na zadnjih dveh volitvah pa mu ni uspelo priti v parlament. Zato bi želel kandidirati v okraju Ljuba Žnidarja, kjer SDS tradicionalno dosega dobre rezultate in bi mu bila s tem znova odprta vrata v parlament.

Strankin vrh želi lojalne ljudi

bobo
Javnost je zelo šokiral odhod matere stranke Vere Ban, ki je odšla nezadovoljna zaradi ravnanja vodstva stranke.

Člani strankine regijske koordinacije pa nad tem niso navdušeni, saj menijo, da bo Miro Petek tam težko dosegel dober rezultat. Upirajo pa se tudi temu, da jim kandidate za poslance določajo iz Ljubljane, proti čemur so se, kot pravijo, pripravljeni boriti z vsemi sredstvi. Vrha stranke se namreč pred neposlušnimi poslanci, močnimi v lokalnem okolju, poskuša zaščititi tako, da v izvoljive okraje postavlja najbolj lojalne ljudi, čemur nasprotujejo lokalni odbori, ki delujejo na terenu. Nekateri simpatizerji in člani, ki že več let delujejo na lokalni ravni, se tako čutijo prikrajšane.

Izbris članstva kot usluga Primcu

Po naših informacijah naj bi stranka v enem letu izgubila kar 20 tisoč članov na račun »čiščenja« članstva. Tisti, ki niso plačali članarine ali pa se niso opravičili, ker je niso mogli plačati, naj bi bili tako izbrisani iz članstva. Trenutno naj bi SDS tako štela samo še tretjino prejšnjega članstva, torej deset tisoč članov. To pa ustreza tudi Janši naklonjenima Alešu Primcu in nekdanjemu mariborskemu župani Francu Kanglerju, ki želita s svojima strankama priti v parlament. Pri čemer je bolj verjetno, da to uspe Primcu, ki je bil sicer pogosto viden tudi na kosilu v državnem zboru s prvakom SDS Janšo. Člani SDS so Primcu že zdaj pomagali na terenu, z izbrisanimi člani pa bi Primc lahko okrepil svojo člansko bazo, ki jo bo pred prihodnjimi volitvami še kako potreboval. Janša si s pomočjo njega in Kanglerja namreč obeta, da bi lahko znova prišel na oblast. Poznano je, da ostale parlamentarne stranke, med njimi celo NSi, ne želijo več sodelovati v koaliciji z Janšo.

O odhodu razmišljajo tudi ostali

bobo
Poslanec Zvonko Lah je ob odhodu iz poslanske skupine dejal, da se odpirajo napačne teme in da se stranka premalo ukvarja z gospodarstvom in kmetijstvom.

Žnidarjev odhod bi bil tako že tretji izstop poslanca iz vrst SDS. Od sprva 21 poslancev bi jih SDS tako obdržala samo še 18. Najprej je poslanske vrste sicer zapustil poslanec Andrej Čuš, ki so ga nekateri videli celo kot naslednika večnega predsednika Janše. Stranka mu je zaradi izstopa celo poslala opomin, v katerem zahtevajo, da jim povrne osem tisoč evrov za stroške volilne kampanje. S tem želijo predvsem preprečiti, da bi se še kakšen poslanec odločil za odhod. Kljub temu to ni preprečilo, da ne bi nekaj mesecev kasneje tudi Zvonko Lah izstopil iz poslanske skupine. Kot nam je uspelo izvedeti, o odhodu razmišljata vsaj še dva poslanca. Marko Pogačnik naj bi imel politike že vrh glave in se želi vrniti v gospodarstvo. Anže Logar, ki je trenutno predsednik preiskovalne komisije za bančno luknjo, pa naj bi se po naših informacijah kar sam ponujal NSi. V to stranko pa bi lahko čez čas prestopil tudi Lah. 

Podpora stranki ne pada

Kljub vsemu dogajanju pa stranki SDS, sodeč po javnomnenjskih raziskavah, podpora ne pada. Po nekaterih raziskavah je celo na prvem mestu in ji vsi odhodi dolgoletnih članov in zaveznikov ter afere niso kaj dosti škodovali. Zdi se, da je vera v lik in delo Janeza Janše pri določenem delu volivcev premočna, da bi lahko karkoli omajalo njihovo zaupanje, ki mu ga izkazujejo že več kot četrt stoletja. A paradoksalno to najbolj spominja prav na voditelje in politiko iz časov, ki jo v stranki tako vneto kritizirajo in na njej gradijo svoj politični program že vrsto let.