Ponoči ni ljudi

Iz avtobusa v temo

Janja Ambrožič
22. 9. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Si predstavljate, da vas avtobus sredi noči odloži na glavni avtobusni postaji v Novem mestu, tam pa ne gori niti ena luč? Sliši se nemogoče, a se je izkazalo, da je res tako.

Valter Šmid
Na Mestni občini Novo mesto se zavedajo problema, računajo, da bodo že oktobra na postaji vso noč gorele luči.

»Z avtobusom od novembra večkrat potujem med Novim mestom in Beogradom. Avtobus med tema dvema mestoma vozi vsak dan, iz Novega mesta odpelje ob 23.25, pripelje pa ob 4.20. Kadarkoli sem potovala, vedno je bila avtobusna postaja v temi,« pove Danijela Šmid, ko se sestanemo na mestu, ki ga opisujemo.

Njen soprog Valter omeni, da se je enkrat zgodilo, da je imel avtobus iz Srbije uro in pol zamude. »Odločil sem se, da žene ne bom čakal na postaji, zato sem šel domov. Ko je avtobus prispel v Novo mesto, si Danijela ni upala izstopiti, ker je bila na postaji trda tema. Takrat se ji je na mobitelu izpraznila baterija, zato je šoferja prosila, ali ji lahko posodi svoj telefon, da me je lahko poklicala. Dokler nisem prišel, ni šla z avtobusa.«

Janja Ambrožič
Novomeščana Danijela in Valter Šmid opozarjata, da je za potnike, ki jih ni malo, zelo neprijetno, ker na glavni avtobusni postaji ni niti ene luči, ki bi svetila vso noč.

Razpadajoče stopnice

Janja Ambrožič
Stopnice, ki vodijo od Topliške ulice do avtobusne postaje, so v slabem stanju. Že ko pešci po njih hodijo podnevi, morajo biti pazljivi, nočna hoja pa je tam loterija.

Podobni primeri se po njunih besedah dogajajo vsak dan, za nameček so še stopnice, ki vodijo od glavne ulice do postaje, v slabem stanju.

Šmidova ne trdita, da je na glavni avtobusni postaji v Novem mestu ponoči veliko avtobusov in potnikov, med polnočjo in četrto zjutraj jih pravzaprav ni. »Saj tudi sosednji trgovski center takrat ni odprt, a je tam vso noč razsvetljeno,« omeni Valter.

Prenova poteka

Obrnili smo se na Mestno občino Novo mesto, ki je odgovorna za javno razsvetljavo. »Razsvetljava na območju avtobusne postaje je v fazi celovite investicijske prenove, ki bo zaključena do konca septembra. Pričakujemo, da bo z naslednjim mesecem tudi v nočnih urah delovala nemoteno,« so sporočili iz kabineta župana Gregorja Macedonija in dodali, da so že postavili dodatne drogove za luči.

Janja Ambrožič
Novomeška občina je v začetku leta na avtobusni postaji namestila kamere.

Omenili so tudi, da na peronu delujejo luči, ki pa so v pristojnosti podjetja Arriva in jih v nočnih urah ugašajo. V omenjenem podjetju so po informacijah občine zainteresirani, da bi tudi te svetilke vključili v sistem javne razsvetljave, in dogovor z njimi že poteka. Potem naj bi tudi te delovale vso noč.

Ni več leglo kriminala

Na območju novomeške avtobusne postaje je bilo v preteklosti veliko medvrstniškega nasilja. Odkar so tam dnevno prisotni policisti, se je stanje bistveno izboljšalo, po februarski vzpostavitvi videonadzora pa na občini pravijo, da težav z varnostjo niso več zaznali. Tako pravi tudi statistika PU Novo mesto. Še dobro, kajti če so ljudje že v temi, se jim vsaj ni treba bati, da jih bo kdo napadel.