Vprašanje dostopa

Prva izplačila varčevalcem Ljubljanske banke še pred koncem leta

R.T.
5. 9. 2016, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Skeniranje dokumentacije v arhivih nekdanje Ljubljanske banke Glavne podružnice Sarajevo (LB GP Sarajevo) še vedno poteka. Ker Slovenija še ni dobila potrebne dokumentacije, procesa verifikacije ne more začeti.

STA
Čim prejšnja izvedba skeniranja je predvsem v korist varčevalcev.

Potem ko se je avgusta zaključilo skeniranje razpoložljive dokumentacije v arhivih v Sarajevu, sedaj poteka predaja podatkov izvajalca naročniku. Samo skeniranje dokumentacije sarajevske poslovalnice pa ni dovolj za odločanje o vlogah varčevalce. Slovenija bo morala dobiti še dostop do podatkov, ki se nahajajo v poslovalnici v Banja Luki. Čim prejšnja izvedba skeniranja je predvsem v korist varčevalcev, so še sporočili z Ministrstva za finance.

Slovenija je doslej izdala že več kot 7000 informativnih izračunov v skupni vrednosti 85 milijonov evrov. Izplačani so bili vsi tisti informativni izračuni, ki so postali pravnomočni, to je več kot 4200 izračunov v skupni vrednosti 54 milijonov evrov. 

Takole so zapisali: »Po končanem skeniranju in prevzemu potrebne dokumentacije bo Slovenija skladno z aprila sklenjenim dogovorom z BiH to dokumentacijo najkasneje v šestih tednih vnesla v svojo elektronsko bazo podatkov. Nato bo v Uradnem listu RS objavljen datum pridobitve podatkov, Sklad RS za nasledstvo pa bo s tem lahko začel obravnavati tudi vloge varčevalcev nekdanje LB GP Sarajevo. Pričel bo teči trimesečni rok, v katerem bo Sklad odločal o popolnih vlogah, v primeru nepopolnih pa bo varčevalce sproti pozival, naj jih ustrezno dopolnijo.«

Izplačila še pred koncem leta

Do prvih izplačil bi lahko prišlo še pred koncem letošnjega leta, če bo skeniranje v poslovalnici v Banja Luki zaključeno v teh dneh in če bodo varčevalci oddali popolne vloge.