STARI GREHI

Bivši minister na zatožni klopi

žk
2. 9. 2016, 07.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Danes se na okrajnem sodišču v Ljubljani začne sodni proces zoper nekdanjega ministra za šolstvo Žigo Turka in takratnega sekretarja na istem ministrstvu Boruta Rončeviča.

Mediaspeed
Tožilstvo Žigi Turku in Borutu Rončeviču očita zlorabo uradnega položaja, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Le dan po tem, ko je bila leta 2013 vladi Janeza Janše izglasovana nezaupnica, je vlada kljub temu, da je lahko opravljala le še tekoče posle, sprejela sklep o razpisu koncesij za študijske programe. Dan za tem, 1. marca, je bil razpis že objavljen, prejemniki 5,2 milijona evrov koncesij za obdobje treh let pa so bili znani že 13. marca, ko so za prejemnike koncesij v odločbi imenovane Fakulteta za medije, Visoka šola za proizvodno inženirstvo in Fakulteta za znanosti o okolju.

Razveljavljene koncesije

A takoj po tem, ko je oblast prevzela vlada Alenke Bratušek, so razpis razveljavili, ker naj bi bil škodljiv za državo, 11. aprila 2013 pa sprožili tudi tožbo na upravnem sodišču, ki je ugotovilo neustavnost in nezakonitost ter vse tri koncesije razveljavilo.

Sprožena preiskava

Lidija Markelj, arhiv DL
Borut Rončević

Z razpisom se je takrat začel ukvarjati tudi Nacionalni preiskovalni urad. Sprožena je bila sodna preiskava, jutri pa bosta morala Rončevič in Turk sesti na zatožno klop. Nekdanji minister Žiga Turk meni, da »gre za moro, ki se vleče iz mojega prejšnjega, političnega življenja«. Za naš časnik je povedal: »Anonimna ovadba, ki je privedla do tega postopka, pomeni nadaljevanje politike z drugimi sredstvi. Obesili so me v bran monopola javnega šolstva že v Mladinskem gledališču, zdaj mi bodo še sodili, ker sem izvajal politični program takratne vlade.« Ob tem je dodal, da se vlada Janeza Janše na upravnem sodišču ni mogla zagovarjati ter da so bili vsi postopki na ministrstvu izpeljani v skladu z zakonom. »Naredil nisem nič protipravnega in verjamem, da se bo to izkazalo tudi na sodišču,« je dejal.

Otrok časa

Nekdanji sekretar Borut Rončevič meni, da je postopek»otrok časa, v katerem se je začel«. »Gre za leto 2013, čas velikih napetosti in vstaj, sedaj pa žal po neki inerciji teče dalje,« nam je pojasnil. Dodal je, da bo sodišču predložil natančne in preverljive podatke, s katerimi bo dokazal, da je bilo njegovo delo zakonito in skladno s politiko vlade. Razložil je še, da z nobenim zavodom ni bil lastninsko povezan, ampak je bil še pred prihodom na ministrstvo v nekaterih soustanovitelj, kar pa ne prinaša nobenih finančnih koristi, saj gre za neprofitne institucije. 

Menita tudi, da sta žrtvi nasprotnikov zasebnega šolstva. Že ob začetku preiskave sta za nekatere medije pojasnila, da kratki roki, v katerih je bil razpis izveden, ne pomenijo, da je bil prirejen, ampak da je bilo ministrstvo učinkovito.