Ogromna škoda

Odpravljanje posledic neurja

Gabrijel Toplak
1. 9. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V občinah Šentilj v Slovenskih goricah in Pesnica pri Mariboru je ponedeljkovo neurje z močnim vetrom in točo povzročilo veliko škode. Kmetijski pridelki popolnoma uničeni.

www.sentilj.si
Zaradi prevelike količine padavin v ponedeljek popoldne sprehajanje v šentiljskem naselju ni bilo varno, saj je hudourniška meteorna voda poplavljala vse pred seboj.

Med območji, kjer je ponedeljkovo neurje na Štajerskem povzročilo največ težav, je občina Šentilj v Slovenskih goricah, kjer je voda zalila okoli 30 stanovanjskih hiš in poslovnih objektov. Gasilci so sanirali tudi posledice plazu.

Surova moč vode

Stanislav Ornik iz Selnice ob Muri, ki je šentiljski prostovoljni gasilec že približno 15 let, kaj takšnega ne pomni. »V ponedeljek popoldne sem bil v službi, ko sem naenkrat dobil poziv za intervencijo. Najprej smo se lotili reševanja stanovanjske hiše blizu šentiljske cerkve, v katero se je razlivala meteorna voda. Ta je na svoji poti uničenja ruvala tudi obcestne kanale,« se spominja in dodaja, da je bila naslednja intervencija reševanje hiše, kjer je močan veter odkril streho.

arhiv občine Šentilj
Narasla voda je poplavila tudi cesto v bližini občinske stavbe v centru Šentilja in se že razlivala po bližnjem parkirišču.

Pomoč gasilcem

Iz petih društev je 60 gasilcev izvedlo 35 intervencij. »Poleg zalitja objektov je neurje odkrilo pet streh, sprožili so se štirje večji plazovi, uničene so ceste. Ogromno škode je na kmetijskih površinah, ponekod je pridelek uničilo v celoti,« sporočajo iz šentiljske občine. Ocenili so, da je škode na komunalni infrastrukturi za okoli 250 tisoč evrov, na občinskih objektih pa okoli sto tisoč evrov. »Kje je bilo najhuje, težko ocenimo. V naselju Šentilj, denimo, je zalilo večino javnih objektov in številne stanovanjske zgradbe, drugod je klestila toča, ki je uničila večino pridelkov,« dodajajo. Šentiljski župan Štefan Žvab bo predlagal, da se v rebalans občinskega proračuna vključijo dodatna sredstva za ta namen ter se dodatno pomaga tudi gasilcem, ki so ves čas na terenu in imajo največ dela.

Pridelek uničen

arhiv občine Šentilj
Močno neurje s točo je na kmetijskih pridelkih v obeh občinah povzročilo stoodstotno škodo, ki bo v nekaterih nasadih tudi večletna.

Čez nekaj minut je bilo neurje na območju občine Pesnica, kjer je veter poškodoval strehe več stanovanjskih hiš in podrl nekaj dreves, pri odpravljanju posledic neurja pa so sodelovala vsa tamkajšnja gasilska društva. Župan Venčeslav Senekovič pravi, da je veliko škode na prometni in drugi javni infrastrukturi. »Povečani pretoki so odnašali gramoz, trgalo je brežine, jarki so polni gramoza in zemlje z njiv. Poškodovani so vtočni jaški ter prepusti za odvodnjavanje,« je pojasnil. Kmetijske kulture je močno neurje s točo popolnoma poškodovalo, škoda na trajnih nasadih bo večletna. »Kot posledico velikih količin padavin lahko zdaj pričakujemo še plazove,« je sklenil Senekovič.