Vozili so mimo

Otroci so zatavali na cesto

pk
29. 8. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Minuli vikend je družbena omrežja preplavil zapis policista, ki je opozoril na to, kar se mu je zgodilo, ko se je vračal domov s pogreba kolega policista, ki je tragično preminil v streljanju v izolski bolnišnici.

profimedia
Otroci so na cesto zatavali med igranjem, medtem ko so čakali na mamico. (Fotografija je simbolična.)

V petek ob mraku se je vozil po regionalni cesti med naseljema Steske in Dornberk in pristal v upočasnjeni koloni, ki je nakazovala, da se nekaj dogaja. Kmalu je opazil, da na cestišču tavajo trije majhni in objokani otroci.

Otrokom sta pomagala policist iz Brd in italijanski gasilec.

Takoj je ustavil in stekel k otrokom, ki so mu nekoliko v šoku razložili, da so bili z mamo na njivi, da so se lovili in skrivali ter se naenkrat znašli na kraju, ki ga ne poznajo. Policistu se je pridružil tudi italijanski gasilec, s katerim sta poskušata otroke pomiriti in od njih dobiti informacije, s pomočjo katerih bi jim lahko pomagala nazaj domov.

Mimo je prišel očka

Vsaj 10 avtomobilov je peljalo mimo jokajočih otrok na cesti; ustavil in pomagal ni nihče. 

Ker se otroci, dva mlajša dečka, stara dve in štiri leta, ter okrog pet let stara deklica, niso pomirili in ker nista dobila podatkov, s katerimi bi jim lahko pomagala, se je policist odločil, da o dogodku obvesti policijo. Še preden so ti prišli na kraj, je mimo njih pripeljal traktor, za katerega se je izkazalo, da ga vozi oče dveh od izgubljenih otrok. Šokirani oče se je ustavil, ne vedoč, kaj se dogaja, nakar sta mu gasilec in policist obrazložila situacijo. O najdbi so obvestili tudi mamico, ki je objokana, a hvaležna, da je vse v redu in da sta policist in gasilec pomagala, pritekla na kraj.

Rešitelj je razočaran

Policist je o dogodku poročal na družbenem omrežju in zapisal, da ga najbolj od vsega ni šokiral sam dogodek, temveč dejstvo, da nihče od preostalih voznikov, ki so pred njim obvozili otroke, ni ustavil in preveril, kaj se dogaja.

V zapisu se sprašuje, kako je mogoče, da ostali vozniki niso reagirali. »Ali res samo policisti in gasilci premoremo čut za pomoč sočloveku; v tem primeru celo nebogljenim otrokom,« se sprašuje in dodaja, da za to, kar se je zgodilo, staršev ne obsoja, obsoja pa šoferje, ki se niso odzvali.