Čez nekaj dni

Kako otroka najbolje pripraviti na šolo

T.L./STA
28. 8. 2016, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Spet v šolo: Sproščeno in z zaupanjem v novo šolsko leto.

Profimedia
Sproščeno in z zaupanjem v novo šolsko leto

Bliža se začetek novega šolskega leta in mnogi starši se sprašujejo, kako otroka najbolje pripraviti na šolo. "Čim manj napotkov. Pripraviti ga je treba sproščeno in z zaupanjem v novo šolsko leto," pravi ravnateljica OŠ Preserje pri Radomljah Ana Nuša Kern. Tudi za psihoterapevta Alberta Mrgoleta je zaupanje, da bo vse v redu, najpomembnejše.

Ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Preserje pri Radomljah Kernova je povedala, da starši želijo, da bi se njihov otrok čim lažje prilagodil na novo okolje in se v vseh okoljih vedel, kot ga učimo. "Prilagoditev na novo okolje mu olajšamo tako, da zaupamo šoli kot instituciji in učiteljem. Da verjamemo v to, da se dela z mislijo, da je to kar delajo učitelji, dobro za otroke," pravi.

Zaupanje, ki ga izkazujemo morda s svojimi lepimi spomini na šolo in svojim vedenjem do učiteljev, ter spoštovanje, ki ga izkazujemo, sta po njenem mnenju najboljša popotnica za take prelomnice v življenju otrok.

Starši kot varna odskočna deska

Psihoterapevt in soavtor knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo Albert Mrgole staršem sporoča, da so otroku pomembna funkcija oziroma varna odskočna deska. "Otrok gre v novo izkušnjo, kjer bo moral pokazati svojo samostojnost, kjer se bo moral znajti in razviti nove veščine, zato je zelo pomembno, na kakšen način je odpremljen v to situacijo," pojasnjuje Mrgole. Zdi se mu zelo pomembno, da otroci od staršev dobijo zaupanje, da bo v šoli vse v redu.

Pri srednješolcih pa je po njegovem zelo pomembno, da starši vnaprej določijo neka pravila in okvirje, kot na primer, "dokler si redno vpisan, imaš brezplačno bivanje doma". "To pomeni, da ne moreš kar nehati hoditi v šolo in biti doma," je dejal.

Ob vstopu v vrtec pa moramo otroka prepričati, da je to nekaj dobrega zanj, potem se bomo lahko veselili vseh njegovih dosežkov, pravi Mrgole in dodaja, naj starši pustijo ob strani raznorazne strahove o tem, kako bo malčku v vrtcu in podobno.