Bolezen povzroča virus

Potrjeno v Sloveniji: drugi primer bolezni modrikastega jezika

T.L./STA
26. 8. 2016, 17.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Bolezen modrikastega jezika povzroča virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesih mušic. Ovci bosta usmrčeni.

M. B.-J./Dolenjski list
Vaščani se jih bojijo (fotografija je simbolična).

Nacionalni veterinarski inštitut je danes na podlagi laboratorijskih analiz potrdil drugi primer bolezni modrikastega jezika v Sloveniji, in sicer pri dveh ovcah na območju Ilirske Bistrice, so sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Obe živali, pri katerih je bila bolezen klinično izražena, bosta usmrčeni. Pri ostalih živalih na kmetijskem gospodarstvu bodo odvzeli vzorce za laboratorijske preiskave, premiki živali z gospodarstva so do končnih rezultatov preiskav prepovedani. Uprava bo poleg tega določila dodatne preiskave za to bolezen pri dovzetnih živalih na celotnem ozemlju države.

Ne prenaša se na človeka

Bolezen modrikastega jezika povzroča virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesih mušic. Virus se po naravni poti ne prenaša neposredno z živali na žival. Bolezen ni nevarna za ljudi oziroma se ne prenaša na človeka. Za bolezen so dovzetni samo prežvekovalci.

Prav tako bolezen ne vpliva na pogoje za trženje živil živalskega izvora. Veljajo pa določene omejitve glede premikov živali. Na podlagi sklepov državnega središča za nadzor bolezni je uprava določila območje z omejitvami zaradi pojava bolezni modrikastega jezika, in sicer to območje zajema celotno ozemlje Slovenije.

Bolezen je treba obvezno prijaviti, kar pomeni, da je treba vsak sak sum ali pojav bolezni takoj sporočiti najbližji veterinarski organizaciji ali območnemu uradu uprave za veterinarstvo.