Okrevanje

Ljubomir Moravac: Dobil prvi polčas

ss
26. 8. 2016, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Devetnajstletnik je v ekskluzivnem intervjuju za Ekipo SN spregovoril o okrevanju po nesreči, občutkih, načrtih za prihodnost in še čem.

Grega Wernig
Mladega vratarskega upa vijoličastih so nekateri takoj po nesreči razglasili za mrtvega.

Drugega avgusta se je štajerska prestolnica ovila v črnino. V zraku je bil vonj po velikem obračunu med domačim NK Maribor in škotskim Aberdeenom v 3. krogu kvalifikacij za ligo Europa, ki pa se je v trenutku, po tragični nesreči, v kateri sta življenje izgubila dva mlada upa vijoličastih, razblinil ...

V nesreči na Tržaški cesti v Mariboru, ki se je pripetila med vračanjem štirih mariborskih nogometašev B-ekipe s treninga v Rogozi, sta, kot je znano, umrla 20-letna Damjan Marjanović in Zoran Baljak, Žiga Lipušček jo je na srečo odnesel brez poškodb, v trčenju pa se je hudo poškodoval tudi 19-letni vratar Ljubomir Moravac, ki so ga nekateri takoj po dogodku že razglasili za mrtvega.

Grega Wernig
Moravac se zdaj osredotoča na rehabilitacijo, namerava pa končati tudi srednjo gostinsko šolo v Mariboru in se vpisati na fakulteto.

Hvaležen, da je ostal živ

A 19-letnik se ni dal in je preživel. »Hvaležen sem, da sem ostal živ, za vse drugo bom že poskrbel. Na vse skupaj gledam tako, da je bil v bolnišnici prvi polčas moje tekme, zdaj se začenja drugi. Moram zdržati,« je med drugim dejal 19-letnik, ki so mu morali amputirati del leve roke od komolca naprej, tako da je z njegovo vratarsko kariero konec.

Grega Wernig
Čeprav je z njegovo vratarsko kariero konec, napoveduje, da se športu ne bo odpovedal. Njegov vzornik je sicer neuničljivi Gianluigi Buffon.

Športu se ne namerava odpovedati

Vendar se Moravac športu ne namerava odpovedati: »Bil sem šele na začetku svoje vratarske poti, ki je zdaj žal ne bom mogel nadaljevati, toda v življenju so tudi druge stvari, ki jih človek lahko počne. Jaz jih bom, odslej si bom prizadeval za dokazovanje na nekaterih drugih področjih. Ostati pa nameravam tudi v športu. Na drugačen način in po eni strani tudi zato, ker sem zaradi ukvarjanja z njim sploh preživel. Zdravniki so o tem prepričani.«

Ponovno rojen

Od pokojnih soigralcev se 19-letnik še ni poslovil, bo pa to storil takoj, ko bo pri močeh. Same nesreče se sicer zelo slabo spomni; kaj se je zgodilo, je izvedel, ko se je po petih dneh zbudil iz umetne kome. »Ko je potem do mene prišla mama in sta se srečala najina pogleda, sem se dejansko počutil, kot bi se ponovno rodil.«

Zbudil se je iz kome in odhitel na derbi

Borbenosti mladeniču vsekakor me manjka. O tem priča dejstvo, da je tri dni po tem, ko se je zbudil iz umetne kome, spremljal večni derbi med Mariborom in Olimpijo, pa čeprav zdravniki nad tem niso bili najbolj navdušeni, saj se je moral nekoliko sprehoditi po hodniku bolnišnice.

Svet24
Črnega megana je po naletu v železni drog semaforja na Tržaški cesti razpolovilo. Fantje, vozil je Marjanović, so zapeljali v rdečo in se poskušali izogniti trčenju ...