Javni potniški promet

Konec kolebanja! Enotna vozovnica za avtobus in vlak

R.T.
24. 8. 2016, 09.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenija s projektom uvedbe integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) s 1. septembrom 2016 uvaja enotno kartico za javni promet.

Arhiv Svet24
Potniki bodo lahko z eno kartico na želeni relaciji uporabljali različne načine javnega prevoza.

»Enotna vozovnica v obliki čip kartice velja za različne oblike javnega prevoza in bo v enoten sistem vključila uporabo medkrajevnega in mestnega prometa,« so sporočili z Ministrstva za infrastrukturo. »V projektu sodeluje 35 javnih prevoznikov v Sloveniji, ki izvajajo medkrajevni linijski avtobusni in železniški promet ter tudi mestni prevoz potnikov v Ljubljano in Maribor. V praksi to pomeni, da si lahko potnik sam izbere, kateri način prevoza bo na izbrani relaciji uporabljal z eno kartico,« so še zapisali.

Enotne vozovnice pričnejo za dijake veljati s 1. 9. 2016, za študente pa s 1. 10. 2016.

Prvi so na vrsti dijaki

Potniki bodo tako lahko z eno kartico na želeni relaciji uporabljali različne načine javnega prevoza. Vozovnico bodo lahko kupili na prodajnem mestu poljubnega prevoznika, ob začetku uporabe pa jo validirali na posebni napravi na avtobusu ali pri sprevodniku na vlaku.

Najprej bo uvedena enotna subvencionirana vozovnica za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Vozovnica bo dijakom naprodaj od 29. 8. 2016; cene bodo enake tistim lani. Uporabljati jo bodo lahko začeli 1. septembra, študenti pa 1. oktobra.

Pozneje se bo sistem širil še z produkti IJPP, ki bodo namenjeni ostalim kategorijam potnikov javnega prevoza v Sloveniji.