Prijatelja iz peskovnika

Matjaž Han se je igral z Melanio

Matej Klarič
17. 8. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V javnosti ni prav dobro znano, da se Matjaž Han, poslanec in vodja poslanske skupine SD, ter Melania Trump poznata še iz otroških dni, še več, njuni družini sta v času njunega odraščanja spletli posebne vezi.

Grega Wernig, Reuters
Matjaž in Melania sta bila v otroštvu prijatelja.

Kot nam je zaupal Matjaž Han, so z družino Knavs družinski prijatelji. »Melanijin oče Viki je Radečan in večkrat smo bili skupaj na nedeljskih kosilih, druženjih, tudi z Melanijo, ko smo bili še majhni.« 

Matjaž Han o srečanjih z družino Knavs

"Ko jih srečujem, mi delujejo srečni in zadovoljni, in to je najbolj pomembno."

Grega Wernig
Matjaž Han je otroštvo preživljal tudi v družbi Melanije in njene sestre Ines.

Njegov oče je bil celo poročna priča njenim staršem. »Moj oče je bil poročna priča Vikiju (Melanijinemu očetu, op. a.). O njem in Malčki (njeni mami, op. a.) lahko povem vse najboljše. Skupaj smo hodili na morje,« Han razlaga o druženju obeh družin. »Žal smo se v zadnjem obdobju z Vikijem le redko slišali, slišimo se, ko je doma, v Sevnici. Večinoma je v ZDA. Nazadnje sva se srečala na pogrebu moje mame. Družini želim vse dobro. Če se bo Melania dobro počutila kot prva dama Amerike, ji to privoščim, to pa ne pomeni, da mi je blizu politika Trumpa,« o redkejših stikih in nenaklonjenosti Trumpovi politiki pravi Han.

Fenomen Trumpa

Kljub temu meni, da je Trump fenomen: »Še pred letom bi, če bi kdo rekel, da bo on predsedniški kandidat republikancev, rekel, da je to nemogoče. Toda dinastijo Bush in ostale je zlahka povozil s svojo retoriko. Meni se sicer nekatere njegove izjave zdijo absurdne, ampak to je fenomen ZDA. Ko si predsednik ZDA, je sicer nekaj odvisno od tebe, nekaj pa od sistema, ki deluje. Kot predsednik države nisi povsem samostojen. Tudi Trump, če bo zmagal, bo verjetno pozabil na svojo retoriko in ga bodo ukalupili. Verjetno ne bo vpil proti Mehičanom, toda še zmeraj bo Trump.«

Kot pravi, verjame v zmago Clintonove: »Mislim sicer, da bo Clintonova zmagala, je pa tudi ona proizvod Washingtona in vprašanje je, kakšno finančno in zunanjo politiko bo vodila. Že od Obame se je pred osmimi leti ogromno pričakovalo – da bo svet spremenil v drugo smer, pa ga ni.«

Otroški prijatelji

Han meni, da Melania danes živi v povsem drugem svetu. 

Ko ga povprašamo o Melanii, pove, da je danes v povsem drugem svetu, kot ga je živela v otroštvu. Živi v svetu glamurja in svetovne slave, njen sin Barron pa odrašča v povsem drugačnem okolju v primerjavi z njo.

Matjaž Han, Melanija in njena sestra Ines so v blokovskem naselju preživljali skupne trenutke kot otroci. »Če bi se danes srečali ali slišali, bi se mi trije otroci, ki smo bili skupaj, pogovarjali enako. Vse te govorice o Melanii, da ne govori slovensko, sem prepričan, da so iz trte izvite. Njen sin govori slovensko. Seveda pa živi v nekem drugem svetu, načinu življenja, ki ga navadni ljudje ne razumemo. Gre za drug sistem, ki se mu mora prilagoditi tudi Melania. Ne samo zato, ker Trump kandidira za predsednika, je tudi eden najbogatejših ljudi. Sicer pa Melanii verjetno do zdaj ni nič manjkalo in ji tudi v primeru izvolitve ne bo,« še pove. Tudi njena sestra Ines je uspela v ZDA. Ko ga povprašamo o polbratu, o katerem so mediji pred časom veliko govorili, pove, da je o tem slišal samo iz medijev.

Reuters
Melania na republikanski konvenciji, kjer je bilo veliko govora o njenem prepisanem govoru.

Danes vsa družina Trump živi v ZDA in se le redko vrača v rodne kraje. »Verjamem, da če bi šel v New York, bi se srečali z Vikijem in družino. Ko jih srečujem, mi delujejo srečni in zadovoljni, in to je najbolj pomembno,« nam še o svojem videnju družine zaupa Han. »V družbi sem zadnjič rekel, da bi bil fenomen, če bi Melania postala prva dama, Danilo Türk šef OZN in Aleksander Čeferin na čelu Uefe. To bi bila pomembna druščina, ki bi Slovenijo zapisala na zemljevid sveta. Vsem Slovencem doma in v tujini privoščim uspeh,« še zaključi Han.