Hoče jo nazaj

Njena psica ga je ogrizla, Vesna Trifunović zdaj grozi v solzah

R.T.
17. 8. 2016, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pravi, da se bo zažgala, če bodo usmrtili njeno psico.

Planet TV
Trifunovićeva je bila pred leti redna gostja različnih televizijskih postaj.

Za razliko od kolegov v tujini imajo naši pristojni organi očitno, milo rečeno, zelo velike težave pri preiskovanju domnevnih prijav pasjih bojev pri nas oziroma ljudi, povezanih s tem krvavim poslom.

Najbolj odmevna slovenska zgodba je tragična usoda psov iz Litije. Že davnega leta 2006 in leta pred smrtjo Tineta Resnika je ljubljansko društvo za zaščito živali prvič sprožilo boj proti domnevnim pasjeborcem, ki naj bi se tam zbirali. Veterinarski inšpektorji na kraju dogodka niso ugotovila kršitev. Razmere, ko so psi z vidnimi ugrizi na verigah in v sodih, so bile očitno za nekatere, ki so mesečno prejemali plačo za delo veterinarskega inšpektorja, povsem običajne. Razsežnost dolgoletnega in krvavega dogajanja v Litiji se je javno razkrila šele ob umoru Tineta Resnika. Toliko o resnosti obravnave vsake prijave o mučenju pristojne veterinarske inšpekcije. Od tistih let se ni veliko spremenilo. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da pasjeborci ne bodo vkorakali v pisarno inšpektorja v času uradnih ur in sami prijavili svojega početja ...  

Ampak to ni "zgodba o uspehih" naših institucij, ki bi po zakonu morale skrbeti in varovati dobrobit živali. V središču pozornosti je namreč znova zgodba Vesne Trifunović, ki se je pred leti hvalila pred vesoljno Slovenijo, da so pasje borbe njena velika strast, da je "dogfight" način življenja, da psi v bojih uživajo in podobno.

Incident na policiji, pojavil se je znan obraz

Zakaj se zdaj spominjamo Trifunovićeve? Znova je namreč v središču pozornosti, in sicer je po napadu njene psice pred tednom dni na policista pred kamerami točila solze. In grozila.

Pa se ob tem spomnimo, kaj se je dogajalo pred leti: ime Trifunovićeve oziroma Vesne Vagale Trifunović je razburila javnost leta 2014, ko so najprej po družabnih omrežjih zaokrožile objave, da naj bi Mariborčanka na ruskih nezakonitih spletnih straneh predstavljala svojega pitbula. Skupina Ustavimo pasje borbe je pristojnim priskrbela določeno dokumentacijo, fotografije, na katerih so jasno opazne brazgotine na različnih delih psa in drugo medmrežno komunikacijo ter podali prijavo, pri tem pa je tudi ostalo. Ljudje so bili ogorčeni, Trifunovićeva pa je za medije dajala velikopotezne izjave, med drugim pa je izjavila tudi, da zakona v Sloveniji ne krši, kaj počne izven Slovenije, pa nikogar ne zanima. Če so njene izjave razburile "običajne ljudi", pa od pristojnih ni bilo slišati veliko besed... 

Evidentirani štirje ugrizi

Pred natanko tednom dni je policija posredovala poročilo, v katerem so opisali dogodek, ki se je zgodil na Policijski postaji Maribor II, kamor je prišla 51-letna Mariborčanka, ki je s sabo pripeljala svojo pet let staro psico pasme staffordshirski bulterier. Psička je ugriznila 39-letnega policista. 

Policija je sporočila, da se je po ugrizu lastnica psa pričela nedostojno vesti do navzočih policistov, njihovih ukazov, da naj psu nadene nagobčnik, pa ni upoštevala. Prav tako policistom ni želela izročiti na vpogled svojega osebnega dokumenta, niti jim ni želela nuditi svojih osebnih podatkov, ampak je kljub ukazu, naj počaka na kraju do zaključka postopka, s kraja odšla. Poleg tega je psica v ustreznih evidencah že evidentirana kot nevaren pes in ima evidentirane že štiri ugrize: trikrat je ugriznila ljudi, enkrat pa drugega psa.

Kmalu so se v medijih znašla poročila, da je Mariborčanka, ki je "zakuhala" kaos na policijski postaji Vesna Trifunović. V torek pa je Trifunovićeva stopila pred pred kamere televizijske postaje POP TV. 

Solze in grožnje pred kamero

Lastnica psičke, ki je v Mariboru ogrizla policista, zdaj trdi, da se bo zažgala, če bodo njeno psičko, ki so ji jo odvzeli po incidentu na policijski postali, usmrtili. Pred kamerami je zanikala kakršne koli povezave s pasjimi boji, ob tem pa trdi, da od veterinarjev ni dobila nobene odločbe ter da ne držijo očitki o njenem nesodelovanju s pristojnimi. 

Se pa zgodba Trifunovićeve razlikuje od policijskega poročila. Za POP TV je še razkrila, da je šla na policijsko postajo, ker je izgubila denarnico, nato pa jih je še prosila, da pogledajo, kaj njeno psičko vleče v bližnje grmovje.

Enemu od policistov je dejala, da naj ne hodi preblizu nje, češ, da je psička do nje zaščitniška. Potem pa je psička potegnila proti policistu, "tu do ugriza ni prišlo", trdi Trifunovićeva in dodaja, da pa je "res v hlačah nastala luknja, približno 2 centimetra velika." Poleg tega je zagotovila, da je imela psička nagobčnik (iz blaga), policisti pa so ji menda rekli, da lahko gre. No, čez nekaj dni pa so potrkali na njena vrata z veterinarji. Trifunovićeva trdi, da ji ni nihče nič povedal in da so ji psičko odvzeli.

Psička pa ni prvič napadla in Trifunovićeva o tem pravi: "Te zadeve nisem vzela resno in to je moja napaka." Dodaja, da do danes nima nobenega papirja, da je psička nevarna in da jo mora prešolati, čeprav, kot je zagotovila, je zanj prosila.

In če je pred dema letoma trdila, da je dogfight njeno življenje, je zdaj zamenjala ploščo: trdi, da je sodnica na tekmovanjih in ne pasjeborka.

"Nikjer na svetu, ne boste našli, da je katerikoli moj pes ali da sem jaz za koga drugega 'hendlala' psa. In če mi ta država, ki mi je vzela pravico do normalnega življenja, vzame še to edino, kar imam, se bom resnično zažgala," je s solzami v očeh zagotavljala. Pravi, da si želi psičko nazaj in skupaj z njo zapustiti Slovenijo.