Slovenija

Žičnica na Kanin še ne vozi turistov

pk
8. 8. 2016, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po daljšem obdobju celovite obnove krožno-kabinske žičnice na Kanin je konec julija začela teči preizkusna faza z obremenitvenim testom. Ta bi se morala zaključiti te dni; žičnica bi pravzaprav, če bi šlo vse v redu, celo že morala prevažati turiste, a se to ni zgodilo.

občina
Turistične vožnje, ker obremenitveni preizkus še ni zaključen, v petek, 5. avgusta, še niso bile mogoče.

Ob poskusnem zagonu žičnice, ki so ga simbolično izvedli skrbnik pogodbe z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Alojz Posedel, bovški župan Valter Mlekuž in vodja občinske komisije za obnovo žičnice Danijel Krivec, so dejali, da v kolikor bodo vsi obremenitveni testi uspešno opravljeni, bo žičnica za turistične vožnje med postajama A in B na voljo že 5. avgusta, do končne postaje pa bi vozili malo pozneje, konec avgusta.

Novega datuma za zagon voženj za turiste še ni.

O testiranjih

Predstavniki konstruktorja – Pome, glavnega izvajalca del – družbe Dr. Duhovnik, podizvajalca – družbe Kaskader ter Zavoda za gradbeništvo Slovenije, slednji izvaja strokovno-tehnične preglede žičniških naprav za pridobitev obratovalnega dovoljenja kot kontrolni organ za žičniške naprave, so v četrtek, dan pred napovedanim začetkom turističnih voženj, ocenili potek končnih preizkusov.

Kakšne so ocene

Celovita prenova žičnice na Kanin je stala 5,9

milijona evrov.

Ugotovili so, da preizkus poteka počasneje od pričakovanega, posledično pa se zamikata izdajanje certifikatov in končna izdaja obratovalnega dovoljenja, zato so Občini Bovec sporočili njihovo skupno odločitev, da še ne bo mogoče začeti prevoza za turiste. Nadaljnje informacije o datumu zaključka vseh preizkusov bodo podali, ko bo za odsek A-B izdano obratovalno dovoljenje in bo na tej podlagi mogoč tudi začetek komercialnih prevozov.