Slovenija

Zanemarjeno Ptujsko jezero

Gabrijel Toplak
8. 8. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Domačini se sprašujejo, kako lahko na mestni občini precej stavijo na turizem, ko pa se je to poletje na pobočju ob jezeru in kanalu ter ob rečni strugi skozi mesto bohotila visoka, nepokošena trava.

Toplak
Za košnjo trave na obrežju jezera in Drave so pristojne Dravske elektrarne Maribor.

Ker na Ptuju za razvoj tamkajšnje gospodarske aktivnosti stavijo precej na turizem, je marsikaterega domačina še nedolgo nazaj, na začetku poletnih mesecev, v oči zbodla visoka, nepokošena trava na pobočju jezera, kanala ter ob rečni strugi skozi mesto.

Obrežje že kosijo

Krona Ptujskega jezera je v minulih letih za Ptujčane in okoličane postala priljubljena lokacija za rekreacijo. Mnogi jo namreč, predvsem ker je porasla s travo, koristijo za sproščujoče sprehode ali tek. Barbara Ferčič, višja svetovalka na Mestni občini Ptuj, je pojasnila, da so za košnjo trave na obrežju jezera in Drave pristojne Dravske elektrarne Maribor (DEM). »Košnja se že izvaja, vsaj v delu obrežja na obeh straneh reke Drave in jezera, ki je na območju samega mesta,« je dodala.

Pomoč zunanjega izvajalca

Sta
Viljem Pozeb, direktor Dravskih elektrarn Maribor: »Košnja je pred zaključkom.«

In ker so za košnjo odgovorni v DEM, je tamkajšnji direktor Viljem Pozeb potrdil, da košnja že poteka in je pred zaključkom. »Izvajalec je bil uveden v delo v začetku julija. Od Dravograda do Mariborskega otoka je košnja že končana, trenutno jo izvajamo na območju bazena HE Zlatoličje, v pripravi pa je tudi košnja bazena HE Formin. Vzdrževalne skupine DEM so tudi že opravile košnjo krone Ptujskega jezera. Brežine se bodo letos kosile dvakrat, odseki brežin, ki potekajo skozi Maribor in Ptuj, pa trikrat,« je pojasnil Pozeb. Dodal je, da košnjo brežin kanalov HE Zlatoličje in HE Formin izvaja zunanji izvajalec RGP iz Velenja. »Letos bo strošek košnje zunanjega izvajalca 395.023,19 evra,« je sklenil Pozeb.

Nezadovoljstvo je prisotno

Da so se v DEM za košnjo odločili nekoliko prepozno, je potrdil tudi Emil Mesarič, dolgoletni predsednik Brodarskega društva Ranca Ptuj, ki je še lani izvajalo skrbništvo nad jezerom. »To se je zgodilo komaj v zadnjem tednu julija. Obiskovalci Ptujskega jezera so bili zelo nezadovoljni in so se pritoževali, zato smo dobili občutek, da smo mi tisti, ki bi morali pokositi. Brežina ob obali jezera med Puhovim mostom in pristaniščem Ranca bi morala biti redno pokošena oziroma enkrat mesečno, kar se je v preteklosti tudi počelo,« je poudaril Mesarič.

In čeprav je košnja res v zaključni fazi, je med obiskovalci Ptujskega jezera še vedno čutiti nezadovoljstvo. Jože Bezjak, ki živi nedaleč stran in se na krono Ptujskega jezera odpravi vsak dan, saj mora sprehoditi psa, je ob našem obisku povedal, da je bila trava na brežini jezera v prejšnjih letih bolje vzdrževana oziroma redno košena. »Včasih si se lahko kjerkoli brez težav sprehodil do jezera, v natikačih, če si želel. Še pred dnevi pa nam je to onemogočala visoka trava. Ni bilo varno, saj nisi točno videl, kam boš stopil,« je poudaril Bezjak.