Parkiranje v središču

FOTO: Jankovićevi odgovarjajo: Zakaj so redarji zasedli prostor taksijem

T.L.
27. 7. 2016, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V nedeljo je vozilo mestnega redarstva zasedlo prostor, ki je namenjeno parkiranju taksijev. Zakon in mestni odloki to dopuščajo, pravijo na občini.

bralec Aleš
Vozilo mestnega redarstva je bilo v nedeljo parkirano na mestu, ki je namenjeno taksistom.

V središču Ljubljane veljajo strogi pogoji za parkiranja osebnih avtomobilov, prebivalcem pa se zdi, da parkirnih prostorov kar nikoli ni dovolj na razpolago. Zato naš bralec Aleš ni bil pretirano navdušen, ko je še v nedeljo, na prosti dan večine ljudi, opazil vozilo mestnega redarstva, ki je zasedlo prostor, ki je namenjeno mestnim taksistom na Levstikovem trgu. 

Naj spomnimo, da taksisti niso zadovoljni, da po prenovi Slovenske ceste ne smejo več stati na Slovenski cesti in tudi tamkajšnjim hotelom, v okolici katerega je bilo nekdaj pravo parkirišče taksijev. Z županom Zoranom Jankovićem so imeli taksisti v zadnjih letih kar nekaj nesoglasij, zadnji v vrsti pa je še precej svež: taksisti namreč očitajo mestni oblasti, da jim s storitvijo prevoz na klic Ljubljanski potniški promet (LPP) predstavlja konkurenco in da gre za neke vrste občinsko taksi službo, kar so na LPP zanikali. 

Google maps
Levstikov trg

Če je nujno, lahko

Kakorkoli že, vrnimo se na Levstikov trg. Zakaj je bilo torej na mestu, ki je namenjeno taksistom, v nedeljo okoli 19. ure parkirano vozilo mestnega redarstva, smo povprašali v službo za odnose z javnostmi MOL.

Iz občine so odgovorili, da poleg 103. člena Zakona o pravilih cestnega prometa - ta določa, da smejo vozila, ki uporabljajo rumeno rotacijsko luč, za čas opravljanja nalog ustaviti na cesti za toliko časa, kot je nujno potrebno za opravljanje del in smejo zapeljati tudi v območje za pešce in v območje umirjenega prometa -, ureja parkiranje redarskih vozil tudi Odlok o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana.

In ta v drugem odstavku 13. člena določa, da smejo mestni redarji pri opravljanju nalog za nujno potreben čas parkirati vozilo tudi na mestih, kjer je to prepovedano s prometnim pravilom ali postavljeno prometno signalizacijo. "V konkretnem primeru je šlo ravno za tovrstni primer parkiranja na mestu, kjer je ostalim udeležencem v prometu (z izjemo taksi vozil) parkiranje prepovedano. Mestni redarji na tovrstnih površinah parkirajo najkrajši nujni čas."

Taksist naj poišče drugo razpoložljivo mesto

In kaj naj storijo taksisti v primeru, ko so mesta, namenjena njim zasedena, saj svojih vozil ne morejo puščati kar vsepovsod? Na občini pravijo, da morajo v primeru, da so parkirna mesta, ki so namenjena taksistom, zasedena, ti poiskati drugo razpoložljivo parkirno mesto, namenjeno taksi vozilom, oziroma drugo parkirno mesto, kjer je parkiranje dovoljeno.