Izkoriščanje delavcev

Prevaranemu Velenjčanu bo Tesla plačala pol milijona evrov

G.G.
21. 7. 2016, 09.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Velenjčan Gregor Lešnik, ki se je maja lani v Kaliforniji poškodoval pri delu za podizvajalca tehnološkega velikana Tesla, je dosegel svojo pravico na sodišču.

Profimedia
Primer je obravnavalo višje sodišče v kalifornijskem okrožju Alameda, ki dopušča podobne zahtevke tudi od drugih delavcev.

Predstavniki podjetja Tesla in njegovi pogodbeniki so z Lešnikovimi odvetniki dosegli dogovor, po katerem bo Tesla Lešniku plačala 550.000 dolarjev (slabe pol milijona evrov).

Vzrok? Ko se je 42-letni Gregor Lešnik huje poškodoval pri delu na višini, pri padcu s strehe si je zlomil nogi in rebra ter utrpel pretres možganov, se ga je delodajalec poskušal znebiti pa najkrajši poti. Lešnik se ni pustil odpraviti zlahka. Kmalu se je razkrilo, da je, tako kot preostalih 140 delavcev iz srednje in vzhodne Evrope, za fizično delo dobival le 5 ameriških dolarjev na uro, moral pa bi dobiti 52 dolarjev.

Kdo je pobral denar?

Od kod takšna razlika v plačilu? Lešnik se je zaposlil pri slovenskem podjetju ISM Vuzem. Slovenci so bili podizvajalci poslov za nemško podjetje Eisenmann, ki ga je ameriški avtomobilski proizvajalec Tesla Motors izbral za gradnjo visokotehnološke lakirnice. V ZDA je sicer prispel z vizo za posebej specializiranega delavca nadzornika, čeprav je brezposelni elektrikar iz Slovenije v ZDA opravljal fizična dela. Vizo mu je priskrbel podizvajalec, in sicer za delo v tovarni BMW v Južni Karolini, tik pred odhodom pa je izvedel, da gre v Kalifornijo, kjer se je potem poškodoval.

Tako pri Tesli in Eisenmannu so bili močno presenečeni glede višine plačila. Musk je pozneje dejal, da je Eisenmannu za vsakega delavca plačeval 55 dolarjev na uro, Eisenmann pa je odgovoril, da se je z Vuzemom dogovoril za prav takšno urno postavko za konstrukcijska dela. ISM Vuzem zadeve ne komentira, takoj po Lešnikovi poškodbi pa so 

Nekaj dni potem ko so novinarji pri Mercury News razkrinkali izkoriščanje tujih delavcev, se je oglasil prvi mož Tesla Motors Elon Musk. Dejal je, da ni vedel nič o tovrstnem dogajanju in napovedal, da bodo uvedli dodatne nadzore tudi za podizvajalce s ciljem, da se podobna ravnanja preprečijo.

Musk je še sporočil, da bodo, čeprav njegovo podjetje ni bilo neposredno odgovorno za nepravilnosti, "poskrbeli" za Lešnika.