Prebavne težave

Vzroka za drisko še niso odkrili

P.R.
20. 7. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kaj je bil vzrok za nedavne prebavne težave več prebivalcev naselja Robindvor v Dravogradu, še ni znano. Doslej so bile vse analize vode negativne, prav tako analize blata nekaterih obolelih.

Arhiv Svet24
Na komunalno podjetje je v ponedeljek poklicalo nekaj občanov Robindvora in dejalo, da imajo prebavne težave.

Nacionalni inštitut za javno zdravje: »Rezultati analiz vzorcev blata obolelih so bili negativni, zato so v fazi dodatnih preiskav.«

Javno komunalno podjetje Dravograd, ki z vodo poleg ostalih Dravograjčanov oskrbuje tudi 700 prebivalcev tamkajšnjega naselja Robindvor, je ukrep prekuhavanja vode uvedlo v ponedeljek, 11. julija, potem ko jih je na množičnost prebavnih težav opozoril zdravstveni inšpektorat. V podjetju so sicer prvi klic enega od občanov v zvezi s prebavnimi težavami prejeli dan prej, 10. julija.

Kot je včeraj povedala direktorica komunalnega podjetja Marija Slavič, so pristojni od 11. julija doslej trikrat jemali vzorce vode, analize pa v vodi doslej niso našle povzročitelja težav. Včeraj je večji vzorec, sto litrov vode, odvzel še Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano Novo mesto, ki bo opravil še analize na parazite. Rezultati bodo predvidoma znani do petka.

Ankete

Prijav morebitnih novih obolelih po podatkih direktorice komunalnega podjetja v Zdravstvenem domu Dravograd trenutno nimajo.

Komunalno podjetje vsem prebivalcem med drugim svetuje, naj snamejo mrežice s pip in jih temeljito očistijo. Ukrep prekuhavanja vode pa do nadaljnjega za prebivalce Robindvora ostaja v veljavi. Odgovor na vprašanje, koliko ljudi je imelo prebavne težave v zadnjih dveh tednih v Dravogradu, naj bi dala anketa, ki jo je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslal 243 gospodinjstvom na najbolj obremenjenem območju v Dravogradu. Kot so pojasnili na NIJZ, bodo ljudje še danes prejeli ankete na dom, prosijo pa jih za čim več vrnjenih anket do petka, 22. julija.