Pozdravi z morja

Alenka s plaže: Miro laže!

Simon Rosc
19. 7. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Namesto pozdravov z morja je te dni nekdanja premierka Alenka Bratušek sedanjega premierja Mira Cerarja zasula z obtožbami, da laže. Razburjena, da si prisvaja rezultate njenega dela, ga je »oklofutala« kar prek facebooka.

STA

Facebook

Nastopile so počitnice tudi za poslanke in poslance, ki bodo, če bo vse po njihovi sreči (če ne bo sklicane izredne seje državnega zbora), na dopustu lahko tja do septembra. A nekateri so očitno tako vestni, da ne pozabijo na svojo domovino niti takrat, ko se predajajo sončnim žarkom v sosednji Hrvaški. Tako je na primer Alenka Bratušek kar s plaže Cerarja obtožila, da laže.

Kdo je odpravil trojko

»A se spomnite pred dvema letoma, kje smo bili? Na tem, da pride v Slovenijo trojka, da evropska banka prevzame nadzor nad Slovenijo, da nam oni urejajo finance in to, kako bomo šli naprej. Bili smo v hudi krizi na finančnem področju.« To so besede premierja Mira Cerarja v intervjuju na nacionalni televiziji, ki nekdanji premierki niso pustile miru na plaži. Svojo objavo na facebooku je pospremila kar z ihtavim naslovom Laži Mira Cerarja se stopnjujejo.

Odklonil vodenje vlade

»Grožnja s 'trojko' je Sloveniji grozila pred tremi leti – marca 2013. Takrat smo Cerarju ponudili vodenje vlade, pa je odklonil in raje počakal, da smo z ekipo in takratno koalicijo rešili državo pred bankrotom in trojko! S težkimi ukrepi smo uspeli, rezultati se vidijo in občutijo še danes!« Tako se glasi prvi del odgovora Bratuškove na Cerarjeve besede.

Nadaljevala je še bolj bojevito – s podatki, ki dokazujejo, kako je njena vlada zaslužna za vse uspehe, očitno tudi tiste Cerarjeve. »Iz globoke recesije –4,6 % BDP smo uspeli gospodarsko rast dvigniti na +3,6 %, obrestne mere na državne obveznice oziroma obresti na državno zadolževanje so padle s +6,5 % na pod +2 %, zniževati se je začela tudi brezposelnost in še marsikaj.«

sta
Miro Cerar
Alenka Bratušek: »Edina "trojka", ki jo je Miro Cerar skupaj s SMC pregnal iz Slovenije, so ETIKA, MORALA in POŠTENJE!«

Cerarjeva trojka

Nekdanja predsednica vlade, ki je trdno prepričana o uspehu svoje vlade, je ostro zapisala še, da »vlada Mira Cerarja očitno nima svojih rezultatov, saj ni naredila ene konkretne reforme oziroma ukrepa, ki bi bil omembe vreden«. »Zato se hvali s tujimi rezultati,« je še zapisala in dodala: »Edina 'trojka', ki jo je Miro Cerar skupaj s SMC pregnal iz Slovenije, so ETIKA, MORALA in POŠTENJE! Teh treh pod to vlado res ni več.«

Rast BDP

In koliko je resnice v zapisih Alenke Bratušek? Največ povedo številke, po katerih lahko tudi sami presodite, kam veter piha. Rast bruto domačega proizvoda je bila po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije leto pred vlado Alenke Bratušek negativna in je znašala –2,7 odstotka. Leta 2013, ko se je na premierski fotelj usedla Bratuškova, je rast BDP poskočila, a je še vedno ostala negativna, pri –1,1 odstotka. Leta 2014, ko je premierka že pomahala v slovo, pa je BDP čudežno poskočil na tri odstotke. Približno tam nekje se je držal tudi leto kasneje, ko je že vladal Cerar.

Državni dolg

Preverili smo tudi državni dolg zadnjih štirih let, torej od leta pred vlado Alenke Bratušek in do letošnjega leta. Slovenci smo žal iz leta v leto vse bolj zadolženi. Po podatkih statističnega urada je slovenski dolg leta 2012 znašal 19,4 milijarde evrov, leto kasneje je zrasel za kar 17 odstotkov BDP in je znašal 25,5 milijarde. V zadnjem letu vlade Bratuškove se je dvignil za še 10 odstotkov BDP, na 30,2 milijarde evrov, nato pa nas je Cerarjeva vlada zadolžila še za dodatnih nekaj manj kot dve milijardi evrov. Celotni dolg Slovenije je tako lani znašal 32 milijard evrov oziroma 83,2 odstotka bruto domačega proizvoda.

Brezposelnost upada

Stopnja brezposelnosti je vse do leta 2013 vztrajno rasla. Decembra 2012, torej tik preden je vodenje vlade prevzela Alenka Bratušek, je bilo brezposelnih skupno 118.061 oseb. Leto kasneje je številka močno narasla, tako je bilo decembra 2013 brezposelnih 124.015. Leta 2014 pa je ta številka začela konstantno upadati in tako decembra obstala pri 119.458. V začetku leta 2015 se je število brezposelnih oseb spet nekoliko povečalo, a je konec leta znova upadlo na 113.076.

Kdo je zaslužen za rast BDP?

Ali je res politika tista, ki je kriva za to, da gre Slovencem bolje, kot nam je šlo pred leti? Človek se zamisli, ko pogleda graf, ki prikazuje izvoz slovenskega blaga in storitev. Roko na srce, naše gospodarstvo je pač v veliki meri odvisno od tega, kar od nas kupijo naši prijatelji preko meje. Izvoz blaga in storitev na srečo raste iz leta v leto in iskreni politik bi priznal tudi, da je to velik »krivec« za rast našega BDP ter hkrati višanje standarda državljank in državljanov.

Če se v tem primeru ozremo nekoliko dlje nazaj, v leto 2009, ko je bil izvoz slovenskega blaga in storitev na najnižji točki, je ta znašal 20,7 milijarde evrov. Nato se je izvoz vsako leto povečal za milijardo ali dve in je bil lani višji že za 10 milijard evrov (torej več, kot znaša celoten slovenski proračun), torej 30 milijard evrov. In tako lahko še enkrat zastavimo vprašanje z začetka tega odstavka: kdo je zaslužen za rast našega gospodarstva? Slovenski politiki ali tisti, na katere v resnici nimamo vpliva – prijatelji zunaj naših meja?

Slovenci zadovoljni

Vsak peti Slovenec je bil po podatkih statističnega urada lani zadovoljen s svojim življenjem.

Medtem ko se nekdanja premierka in sedanji premier prepirata, kateri je bolj zaslužen, pa smo očitno Slovenci kar zadovoljni s svojim življenjem pod Alpami. Vsak peti Slovenec je bil namreč lani na splošno zelo zadovoljen s svojim življenjem. Toliko jih je na lestvici od 1 do 10 izbralo odgovora 9 ali 10, poroča statistični urad. Prav tako se je lani izboljšal gmotni položaj gospodinjstev, dobrine in plačljive aktivnosti pa so bile Slovencem dostopnejše, kot so bile leta 2014. Vir podatkov je mednarodno primerljiva raziskava Življenjski pogoji. V povprečju so anketirani ocenili zadovoljstvo s svojim življenjem v letu 2015 s 7,1, v letu 2014 pa s 6,9.