Po krizi in trenjih

Napoved astrologa: kakšna bo prihodnost koalicije?

Simon Rosc
13. 7. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pojavlja se vprašanje, kako dolgo bo vlada še zdržala, še posebej glede na trenja v koaliciji. A ker je jasno, da politikom ne gre verjeti in je tako tudi težko sklepati, kaj pričakovati, smo za odgovore vprašali astrologa Berna Jurečiča, ki je med drugim pravilno napovedal razplet zadnjih parlamentarnih volitev.

sta

Med koalicijskimi parterji predvsem zadnje tedne vse bolj vre in vladni krizi kar ni videti konca. Najprej s kakšno izjavo ali dejanjem podžge nekdo, nato sledi drugi. Saj se spomnite Erjavčeve akcije, da Desusovi poslanci ministrici Anji Kopač Mrak na interpelaciji ne izkažejo podpore, pa potem še Erjavčeva obljuba delavcem Luke Koper, da bo poskrbel za njih.

Sledilo je nasprotovanje Socialnih demokratov ideji zdaj že nekdanjega finančnega ministra Mramorja o davčnem prestrukturiranju, pa še tisto, kar je sodu izbilo dno: sodelovanje podmladka SD na protestih proti vladi v Ljubljani. Mnogi že napovedujejo bližajoči se konec vlade, spet drugi si tega želijo že dlje časa, tisti največji politični nasprotniki pa so za predčasne parlamentarne volitve celo že sestavili seznam bodočih poslancev.

PS
Bern Jurečič

In ker je v politiki vse narejeno z namenom pridobivanja političnih točk, ne pozabimo, da je politika navsezadnje vendarle boj za oblast in zatorej težko verjamemo posameznikom iz hrama demokracije in njegove okolice, tako nas uči tudi zgodovina, smo o prihodnosti vlade, koalicijskih partnerjev in države povprašali priznanega slovenskega astrologa Berna Jurečiča, ki je za svoje delo pridobil certifikat ISAR CAP in je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami za naš časopis pravilno napovedal izid volitev.

Kriza le prehodna

Jurečič je za Svet24 komentiral trenutne zdrahe med koalicijskimi parterji, a kot pravi, ne gre za konec koalicije, kot bi si nekateri želeli, temveč za neko prehodno obdobje, ki ga spremlja »veliko pogovarjanja in usklajevanja, a tudi prehitre reakcije«. Prava kriza po njegovih besedah sicer šele prihaja in se bo zgodila zadnji teden julija, ko bo tudi marsikaj jasno, a vsekakor se prej kot razpad kaže ohranitev, utrditev in predvsem dogovor. Jurečič je nadalje pokomentiral še slovensko volilno telo, za katerega pravi, da ne reagira, ko bi moralo, sploh pa zdaj niso volitve in nam je vseeno, kaj kdo dela.

Za Cerarja nevaren denar

Zvezde o Sloveniji: vsesplošna kraja in korupcija sta v horoskopu Slovenije zapisani tako močno, da se tega ne da spregledati. V Sloveniji bo oblast (ne vlada!) uničila vse, kar se bo uničiti dalo. Razprodali bomo vse, Luko, tovarne (kar je še ostalo), vodo, zrak, ceste, kandelabre, kanalizacijo, gnojišča (če bo le kdo kaj ponudil ...).

Dregnili smo tudi v področje, ki ga je najtežje napovedati. Kaj je za Cerarja največja nevarnost, ki ga lahko odnese s položaja, smo vprašali našega astrologa. »Spori okoli denarja, dolgov, korupcije, pravosodja,« je bil kratek Jurečič, ki Cerarja v sliki vseh igralcev na političnem parketu vidi kot nekakšnega vodjo, morda bolje rečeno »koordinatorja«, ki bi rad bil z vsemi dober in reagira šele, ko ga »napadejo« čustva (reakcija »ne boste me« ob sporočilu delavcem v Kopru). »Daleč od kakega državnika,« pove Jurečič.

Je pa astrolog že poleti leta 2014, v času volitev, za Svet24 napravil analizo Cerarjeve vloge v politiki. Kot je dejal takrat, se močno nakazuje, da se bo lotil projekta reševanja Slovenije pred krajami, ki se ji dogajajo, a ker gre za dolgotrajno in zapleteno transformacijo, je verjetno ne bo dokončal, jo bo pa vsekakor načel. Jurečič je takrat tudi ocenil, da Cerar ni rešitelj Slovenije. »En sam človek ne more rešiti vsega nakopičenega, je veliko preveč. Je pa en človek vsekakor lahko iniciator, ki stvari pomika naprej,« je zaključil.

Vloga Židana in Erjavca

Jurečič se je dotaknil tudi vloge predsednikov manjših koalicijskih partnerjev. Predsednika SD Dejana Židana vidi predvsem kot človeka, ki je »ustvarjalen partner, omejen na sodelovanje«, o Erjavcu pa, kot pravi, vemo že praktično vse. »Vedno se izvleče in po intuiciji vedno potegne asa iz rokava, če hoče. Njegovo sprenevedanje lahko 'vžge' samo pri nezainteresiranih volivcih,« pravi Jurečič in zaključuje, da bo prav Erjavec tisti, ki bo iz vsega potegnil največjo korist: »Izvlekel bo največjo korist, ne da bi se mu bilo treba kaj dosti truditi. Ker šentflorjanci hitro pozabimo 'tistega, ki je bil', in začnemo nemudoma iskati 'tistega, ki bo zdaj kaj naredil' – pri tem pa poslušamo obljube, floskule in puhlice.«

V času volitev je Jurečič naredil Cerarjevo natalno karto, iz katere je razbral vlogo in značaj sedanjega premierja.