Prva poletna anketa časnika Delo kaže na precejšen upad podpore strankam. Na prvem mestu ostaja SDS, druga je SD, tretja po podpori pa NSi. 

Najbolj padli v Desus

Če bi bile volitve to nedeljo, bi 10,5 odstotka vprašanih glasovalo za SDS. Kot navaja Delo, si je največja opozicijska stranka po padcu podpore v zadnjem mesecu nekoliko opomogla, a rast ni takšna, kakršno v SDS pričakujejo. Na drugo mesto bi se s 8,6 odstotka podpore uvrstila SD, najbolj pa izgublja Desus - podpora tej stranki trenutno znaša 1,4 odstotka in je najnižja doslej.

Na tretjem mestu je NSi s 4,8 odstotka glasov, kar je najvišja podpora za to stranko v letu dni. Še prejšnji mesec bi po podatkih ankete Dela NSi volilo 1,6 odstotka vprašanih. Četrta po podpori je Združena lista s 4,6 odstotka podpore, kar je bistveno manj kot pretekli mesec (6,7 odstotka). Peto mesto po podpori ima vladajoča SMC, ki se ji je v primerjavi z junijem podpora nekoliko popravila (s 3,4 odstotka na 3,7 odstotka).

Podpora narašča tudi zunajparlamentarnima strankama SLS (z 0,8 odstotka na 3,1 odstotka) ter SNS (z enega odstotka na 2,6 odstotka).

Vlada z najnižjo podporo doslej

Tudi julija je med volivci zaznati veliko stopnjo apatije, saj se volitev ne bi udeležilo, ne bi volili nobene stranke ali pa ne vedo, katero stranko voliti, skoraj 60 odstotkov sodelujočih v anketi, navaja časnik Delo.

Sedanja vlada ima po anketi Dela najnižjo podporo v javnosti doslej, saj ji je ta podelila srednjo oceno 2,23. To pomeni, da vlado podpira dobra desetina, ne podpira je skoraj 60 odstotkov vprašanih, srednjo oceno pa ji podeljuje dobra četrtina sodelujočih v anketi.

Erjavec odletel z lestvice najbolj priljubljenih

Na barometru priljubljenosti politikov Dela na prvem mestu vztraja predsednik republike Borut Pahor, ki mu je podpora še zrasla. Sledijo mu evropska komisarka Violeta Bulc ter evropska poslanca Tanja Fajon in Lojze Peterle. Peti je Dejan Židan, ki pa je v mesecu dni nekoliko izgubil.

Popularnost je najbolj upadla poslancu ZL Luki Mescu, ki je na desetem mestu, predsednik vlade Miro Cerar pa se je znašel v zadnji četrtini barometra. Še niže je padel zunanji minister Karl Erjavec, ki se poslavlja z lestvice, pri tem mu bo družbo delal predsednik SDS Janez Janša. Na lestvico 20 najpriljubljenejših politikov pa se vračata nepovezana poslanka Alenka Bratušek ter poslanec SDS Vinko Gorenak.

Anketo je za uredništvo Dela med 30. junijem in 2. julijem ter 4. in 7. julijem na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.