Korupcija

Supervizor z današnjim dnem nadomešča aplikacija Erar

E.R./STA
7. 7. 2016, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Aplikacijo Supervizor od danes naprej nadomešča Erar.

STA, Mediaspeed
Predsednik KPK Boris Štefanec

Od danes Supervizor ne deluje več. Nadomestila ga je nova spletna aplikacija Erar. Aplikacija dodatno omogoča vpogled v poslovanje z e-računi, v podatke, vezane na omejitve poslovanja, ter prejeta darila in prikaz tujih bančnih računov poslovnih subjektov.

Stari in novi podatki

Aplikacije Supervizor na KPK niso mogli funkcionalno razvijati, saj so imeli le dovoljenje za njeno uporabo in posodabljanje podatkov, ne pa za njen nadaljnji razvoj, so pojasnili na komisiji. Nova aplikacija bo uporabnikom nudila vse podatke, ki jih je vseboval Supervizor, obenem pa bo ponudila podatke iz novih podatkovnih virov. Od danes je že dostopna na spletnih straneh komisije.

Nadgradnja Supervizorja se je po besedah predsednika Borisa Štefaneca začela že s prenosom programa z vsemi podatki na strežnik ministrstva za javno upravo julija lani, ko je dotedanji upravljavec Supervizorja Primož Bratanič aplikacijo začasno ugasnil. Z novim programom KPK kaže dovzetnost za neodvisno ravnanje, kar je po besedah Štefaneca zahtevek, ki ga vedno postavljajo pred slovensko družbo.

Vpogled v tok denarja 

KPK je spletno aplikacijo Supervizor zagnala 23. avgusta 2011. Omogočila je vpogled v tok denarja med javnim in zasebnim sektorjem na področju blaga in storitev. Njegovo delovanje je bilo v preteklosti večkrat ovirano, objava nekaterih podatkov pa je povzročila celo odstop z ministrskega položaja.

Marca lani je KPK namreč objavila podatke Supervizorja, po katerih so fizične osebe v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb iz javnega sektorja dobile več kot milijardo evrov. Druga na lestvici prejemnikov je bila ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar, ki je dan po objavi odstopila.

Konec septembra so Supervizor nagradili z informacijsko jagodo, kot uspešen primer kako lahko s primerno informacijsko storitvijo izboljšamo transparentnost in poslovanje z državnimi in javnimi sredstvi.