Slovenija

Brglez: Skupne države si ne more in ne sme nihče prisvojiti

G.G./STA
24. 6. 2016, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skupne države in njene osamosvojitve si ne more in ne sme nihče prisvojiti, ker je preprosto naša, skupna, je na slavnostni seji DZ pred dnevom državnosti poudaril predsednik DZ Milan Brglez. Po njegovih besedah je bil čas osamosvajanja čas največje državotvornosti, želi pa si, da bi takšno državotvornost vedno znova našli in udejanjali.

STA
Brglez si iskreno želi, da bi praznovanje samostojnosti naše države vsakič znova odražalo duh in doživetost časa osamosvajanja.

Po Brglezovih besedah smo bili pred 25 leti "sposobni prepoznati trenutek, narediti odločne in odločilne korake ter stopiti naprej, v skupno prihodnost". Čas osamosvajanja je bil torej čas sodelovanja, čas, ko so štele naše skupne odločitve, je dodal.

Dan državnosti zato po njegovih besedah ni pomemben zgolj na politični ravni nastanka nove države, pač pa je treba po njegovih besedah izjemen pomen ideje državnosti izpostaviti prav na vseh ravneh družbenega delovanja. "Ljudje so se združili v slogi, še preden se je uspelo poenotiti politiki," je dejal.

"Na to, na poenotenje vseh, sicer še vedno gledamo kot na izjemen dosežek naše osamosvojitve, čeprav je dejstvo, da ta enotnost vendarle ni bila tako popolna, a je zaobjela tudi marsikatero drugačno mnenje," je dodal predsednik DZ. Po njegovih besedah pa smo "nenadoma imeli skupen cilj, ki smo ga lahko podprli skorajda vsi".

Zato lahko še danes vendarle z gotovostjo rečemo, da je bil čas osamosvajanja nedvomno čas naše največje državotvornosti, "da smo bolj kot kdajkoli prej ali kdajkoli kasneje kot narod stopili skupaj, delujoč za skupni cilj, za novo državo," je dodal.

Slovenska osamosvojitev je po njegovih besedah zgodba o uspehu, med drugim tudi o uspehu politike, ki je omogočila in dosegla pomembne notranje zmage in diplomatske dosežke. "Predvsem pa je to zgodba o uspehu naroda. Naroda, ki si je svoji številčni majhnosti navkljub priboril lastno samostojno državo," je poudaril predsednik DZ.

Kot je dodal, danes pravzaprav slavimo odločitve in pogum posameznikov in skupnosti, a naš pogled mora biti zazrt v skupno prihodnost. Dan državnosti je tako tudi "večni opomin, kaj zmoremo doseči, kadar obstajata skupna volja in trud, kadar sledimo cilju, v katerega verjamemo, in kadar je ta želeni in dolgo nedosegljivi cilj rezultat dela in vrednot družbe kot celote," je še dejal.

Današnje slavnostne seje DZ so se poleg poslancev med drugim udeležili še predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar in ministri, predsednik DS Mitja Bervar, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša ter predstavniki diplomatskega zbora in verskih skupnosti.