Kot so ob svetovnem dnevu beguncev zapisali na notranjem ministrstvu, je Slovenija v letu 2014 sprejela 385 prošenj za mednarodno zaščito, leta 2015 277 prošenj, v prvi polovici leta 2016 pa 576 prošenj za mednarodno zaščito.

V primerjavi s tistimi državami EU, ki so ciljne države, so številke še vedno relativno nizke, kljub temu pa po navedbah MNZ kličejo k večji občutljivosti za ranljivost in pomoč osebam, ki prosijo za zaščito, še zlasti pri otrocih, ki so bodisi skupaj s starši zapustili svoj dom bodisi so se sami podali na dolgo pot in naposled našli zaščito v Sloveniji. V naši družbi je zato potreben premislek o strpnosti in sprejemanju ter prizadevanje za njihovo aktivno vlogo med nami in z nami v prihodnosti, so dodali.

Ministrstvo bo prav zato, ker se zaveda moči lokalnega okolja, še naprej z evropskimi in lastnimi sredstvi spodbujalo ter podpiralo programe vključevanja oseb s priznano mednarodno zaščito na lokalni ravni. Skupaj se trudimo za to, da se vse novo prispele osebe med nami počutijo sprejete in z nami sodelujejo pri oblikovanju nove družbe prihodnosti, so pojasnili.

V azilnem domu v Ljubljani je bilo 16. junija nastanjenih 172 prosilcev za mednarodno zaščito, 65 jih je bilo v izpostavi na Kotnikovi v Ljubljani, 54 v izpostavi Logatec, 26 izven azilnega doma (od tega je ena oseba v bolnišnici, osem v kriznih centrih za mlade in 17 v Centru za tujce v Postojni), 13 oseb pa je razseljenih (zasebna nastanitev). V Sloveniji tako živi 330 oseb s statusom prosilca za mednarodno zaščito.

Letos je bilo v begunskih valovih do 16. junija vloženih 599 prošenj za mednarodno zaščito. Prevladovali so državljani Afganistana (181), Sirije (147), Iraka (94) in Irana (55). Do 31. maja 2016 je prišlo 68 mladoletnih prosilcev brez spremstva.

Letos je bila mednarodna zaščita priznana 34 osebam, od tega je bil 27 osebam priznan status begunca, sedmim pa status subsidiarne zaščite. Statusi so bili priznani državljanom Iraka (12), Sirije (osem), Afganistana (šest), Kazahstana (pet) in Irana (tri).

V slovenske osnovne šole je trenutno vključenih 36 otrok prosilcev za mednarodno zaščito in en otrok s statusom mednarodne zaščite. V osnovnošolski program za odrasle je vpisanih 15 mladoletnih prosilcev za mednarodno zaščito, starih nad 14 let, in en mladoletnik s statusom mednarodne zaščite. Vključeni so v osnovno šolo za odrasle Cene Štupar. Mladoletnikov brez spremstva je 15, en mladoletnik pa je s svojo družino. Na vpis čakata še dva mladoletnika brez spremstva, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.