Dogajanje na desnici

Janša Ljudmili Novak: Škoda, da ni imela pred sabo ogledala

T.L./STA
20. 6. 2016, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nova gibanja na desnici ob kritičnem premisleku v NSi in SLS ne bi bila potrebna, je prepričan Janez Janša.

STA
Janez Janša

O novih alternativah na desni, kot sta gibanje Aleša Primca ali NSLS Franca Kanglerja, predsednik SDS in prvak opozicije Janez Janša meni, da zanje ne bi bilo nobene potrebe, če bi bili v NSi in SLS sposobni kritično premisliti svojo pot. Kot je še dejal v intervjuju za Reporter, vlada Mira Cerarja ni bila postavljena zato, da bi izvedla reforme.

Pri Novakovi pogrešil ogledalo

O novih gibanjih okoli Primca in Kanglerja je Janša izrazil prepričanje in strinjanje s predsednico NSi Ljudmilo Novak, da je ponekod na desnici potrebno več demokracije in kredibilnih politikov brez nahrbtnikov starih napak. "Škoda le, da ob teh besedah ni imela pred seboj ogledala," je dodal.

Pričakuje razum

Ob tem je izpostavil možnost povezovanja: "Če obstoječim ali nastajajočim desnosredinskim listam oziroma strankam dva meseca pred volitvami ne bo kazalo, da lahko prestopijo prag, naj se povežejo in nastopijo s skupnimi listami. Pričakujemo, da bodo zmogli vsaj toliko razuma, kot so ga premogli na skrajni levici, kjer so leta 2014 s skupno listo treh strank spravili v DZ šest poslancev ZL."

V Sloveniji ne vlada pravo, ampak udbomafijski lobiji

"Cerarjeva vlada ni bila postavljena zato, da bi izvedla reforme, ampak da bi branila obstoječe stanje. Zato tudi ni poskušala z njimi, le nekaj motoviljenja je nakazala zaradi pritiska iz Bruslja," pa je Janša ocenil delo vlade. Na vprašanje, na katerem področju v Sloveniji je stanje najbolj kritično, je odgovoril, da v Sloveniji ne vlada pravo, ampak udbomafijski lobiji, pomlajeni z drugo in tretjo generacijo prvorazrednih.

Ljudje se bodo po njegovem mnenju prebudili iz apatije, ko bodo začeli verjeti v to, da je neka vlada sposobna zagotoviti pravičnost. Sicer meni, da bodo predčasne volitve še letos: "Vsekakor bo požarni zid F 21, ki sedaj še varuje to koalicijo in vlado, popustil tisti hip, ko bodo cementirali levo večino na ustavnem sodišču."

Brez sodnega epiloga ni prihodnosti za Slovenijo

Po Janševem mnenju brez sodnega epiloga za tako resno kaznivo dejanje - gre za ovadbo zoper člane nekdanjega republiškega predsedstva Milana Kučana, Cirila Zlobca, Matjaža Kmecla in Dušana Pluta zaradi domnevne veleizdaje pri razorožitvi slovenske Teritorialne obrambe - "ni dobre prihodnosti za Slovenijo, saj se bo uničevanje nadaljevalo".

Glede zmanjševanja vloge agresorja v osamosvojitveni vojni, ki ga opaža, pa je dejal, da za to dela celoten aparat za ustvarjanje in potvarjanje javnega mnenja. "S POP TV in RTV Slovenija v prvih vrstah. Gre za spopad okoli temeljnih vrednot, na podlagi katerih je Slovenija sploh nastala," je dodal.

Na vprašanje, ali je lustracija še možna, je Janša odgovoril, da je potrebna, dokler zanjo obstajajo razlogi. "Toda mi imamo dodatno težavo, da so mnogi, ki bi morali biti lustrirani, zaradi drastičnega kršenja človekovih pravic v totalitarnem režimu, zaradi umorov, sodne represije, terorističnih akcij v tujini in podobno, kasneje aktivno nasprotovali osamosvojitvi. Ko pa je kljub temu uspela, so v državi, ki je nastala proti njihovi volji, prevzeli vse funkcije in jo dobesedno ukradli," je dejal.

V intervjuju za Reporter pa je tudi izrazil prepričanje, da dokler bo na čelu institucij, kot sta policija in sodstvo, trenutno vodstvo, za bančno luknjo zagotovo ne bo nihče odgovarjal.