Ležarina

Podjetja morajo po novem plačati, da imajo v NLB denar

M.K.
20. 6. 2016, 09.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Največja banka v Sloveniji je podjetjem začela zaračunavati, da imajo lahko na svojem računu v NLB več kot tri milijone evrov. Po pričakovanjih, ji bodo sledile tudi druge banke, ki pa zaenkratj verjetno ne bodo udarile še po fizičnih osebah.

NLB
NLB zaračuna nadomestilo od vsakega novega depozitnega posla, ki bo presegal tri milijone evrov.

Največja banka pri nas NLB je uvedla tako imenovano ležarino na depozite. To poenostavljeno pomeni, da ji morajo podjetja plačati za to, da imajo pri njej lahko denar na svojem računu. Čez dober teden bo z novo prakso začela še druga največja banka pri nas, tudi Abanka bo s 1. julijem uvedla ležarine, piše Dnevnik.

NLB: Nadomestilo se zaračuna od vsakega novega depozitnega posla, ki bo presegal tri milijone evrov.

Uprava NLB je z odločitvijo, da bo ta mesec uvedla ležarine, seznanila tudi svoje nadzornike. Nasprotovanja in dilem glede uvedbe ni bilo. V bankah imajo podjetja po zadnjih javnih podatkih 3,4 milijarde evrov v vlogah na vpogled. NLB zaračunava ležarino za depozite nad tremi milijoni evrov.

Arhiv Svet24
Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenija

Znesek, ki ga imajo podjetja v vpoglednih vlogah, je v letu dni do aprila zrasel za 36 odstotkov, eden od temeljnih razlogov za to je seveda tudi strmoglavljenje obrestnih mer za depozite.

V Banki Slovenije niso neposredno komentirali na uvedbe novih bančnih nadomestil za pravne osebe izognili Guverner Boštjan Jazbec je za Dnevnik nedavno poudaril, da fenomen premikov denarja na vloge na vpogled ni lasten le Sloveniji. "To se dogaja povsod v evrskem območju, ki ima pač nizke obrestne mere, zaradi katerih se deponenti odločajo za večjo likvidnost oziroma za vloge na vpogled," je komentiral.

Abanka: Višina nadomestila je O,4 odstotka na leto od višine mesečnega povprečnega stanja na TRR (če stanje presega 5 milijonov evrov).

Fizične osebe imajo v bankah nekaj več kot 15 milijard evrov. Za zdaj ni pričakovati, da bodo banke ležarino začele obračunavati tudi fizičnim osebam in manjšim deponentom, menijo analitiki. Bolj verjetno je, da bo prišlo do posameznega zvišanja stroškov storitev, še piše Dnevnik.