Zdrahe

Vabilo zadržali na občini

Gabrijel Toplak
20. 6. 2016, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Finančno ministrstvo je na Mestno občino Maribor naslovilo vabilo na sestanek, na katerem so med drugim želeli razrešiti dileme o sortirnici. Nanj so poleg župana povabili tudi mestne svetnike, vendar jih tovrstni poziv sploh ni dosegel.

STA
Damjan Lah, direktor mariborske uprave, ki je na tem mestu nasledil Frasa, in mariborski župan Andrej Fištravec.

Prvak mariborske Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer je pred dnevi na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook delil za mnoge povsem nepričakovano objavo, v kateri se kot glavni igralec pojavlja Mestna občina Maribor.

SRAMOTNO DEJANJE

»Neverjetno: vabilo poslano, a nikoli preposlano! Prav nerodno je, če te kličejo z ministrstva za finance, ali se boš udeležil sestanka, pa niti ne veš, da ta bo in da si nanj vabljen ...« je z začudenjem zapisal Auer in požel številne, precej negativne komentarje.

Želeli smo osvetliti okoliščine in razrešiti dileme ter se pogovoriti o ustrezni izvedbi izgradnje, pravijo na MOM.

Za Svet24 je še pojasnil: »V LPR v prvi vrsti obžalujemo, da so se visokega sestanka v Ljubljani s strani Mestne občine Maribor udeležili bolj ali manj funkcionarji s pooblastili. Torej v prvi vrsti s pooblastili župana (slednji je raje na Kitajskem)– podžupanja Melita Petelin, nato v. d. direktorja občinske uprave, v. d. vodje urada za komunalo in navsezadnje še predstavniki urada za finance, ki pa so zaupanje župana, kot je znano, prav tako izgubili. Naravnost sramotno je, da poslanega vabila urad župana in mestna uprava nista posredovala mestnim občinskim svetnikom ter jim s tem dejanjem onemogočila dolžnost in pravico do informacij. Po naših informacijah so predstavniki ministrstva za finance prisotnim podali stališče, da je pot do sortirnice, kot so si jo zamislili, napačna in nezakonita. Vsako sprenevedanje je zgolj metanje peska v oči tistim mestnim svetnikom, ki to združbo, z dvigovanjem rok, še podpirajo.« 

Številni pomisleki tudi iz svetniških vrst

Pomisleke glede podaje soglasja podjetju Snaga za posojilo v višini deset milijonov evrov za gradnjo 12,5 milijona evrov vredne lastne naprave za obdelavo odpadkov so imeli tudi svetniki. Podvomili so v zakonitost, smotrnost in ocenjeno vrednost tega projekta ter izrazili pomisleke o domnevno pomanjkljivi dokumentaciji in nezmožnosti vpogleda vanjo.

ŽEJNI ČEZ VODO

Za mnenje smo povprašali zdaj že nekdanjega direktorja občinske uprave Darka Frasa, ki kot četrti direktor mariborske mestne uprave, kot smo poročali, po mnenju župana Andreja Fištravca ni poznal prioritet, ki so pomembne pri odgovornem vodenju tako velikega sistema, kot je drugo največje mesto v Sloveniji.

In Fras je zaplet z razpošiljanjem vabila komentiral: »Ravnanje vodstva občine me ne preseneča in samo potrjuje moje ugotovitve in stališče glede predmetne zadeve. Gre za nadaljevanje nedopustne prakse in metod dela, ki so pri upravljanju javnih zadev za moje pojme nesprejemljive. Po informacijah, ki jih imam, navedbe Stojana Auerja popolnoma držijo. Ministrstvo je na sestanek poleg župana ter mestne uprave povabilo tudi nadzorni odbor in mestni svet. Tako župan kot direktor mestne uprave sta bila dolžna vabilo pravočasno posredovati oziroma z vabilom seznaniti tako člane nadzornega odbora kot mestnega sveta. Dejstvo, da vabila niso posredovali članom mestnega sveta, kaže samo na to, da želijo prepeljati mestni svet in nadzorni odbor 'žejne čez vodo', z namišljenimi argumenti o nekakšni zaroti proti Mariboru. V resnici si ne želijo, da se razkrijejo podrobnosti in nepravilnosti postopka ter več kot očitno sporno poslovanje družbe, za katero je odgovorno poslovodstvo in nadzorni svet, kateremu pa predseduje prav Damjan Lah. Ta je istočasno v. d. direktorja mestne uprave in bi torej naj nadziral delo samega sebe, poleg njega pa je tu še Igor Petelin, mož podžupanje Petelinove, ki je prav tako v konfliktu interesov.«

Facebook
Vabilo, ki ga je 10. junija poslalo finančno ministrstvo.

Fras, ki se je po odstopu s funkcije direktorja mestne uprave vrnil na županski stolček občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah, obenem ostro obsoja tovrstno ravnanje na mariborski mestni občini, saj je po njegovem mnenju nedopustno. »To, žal, samo še dviguje stopnjo nezaupanja v njihovo delo, kot tudi delo nadzornega sveta in poslovodstva družbe Snaga; pravzaprav prav to ravnanje nerazumljivo ogroža izvedbo sicer pomembnega projekta za mariborsko regijo,« je sklenil.

Darko Fras, razrešeni direktor mestne uprave:

To žal samo še dviguje stopnjo nezaupanja v njihovo delo, kot tudi delo nadzornega sveta in poslovodstva družbe Snaga.

PO SESTANKU TUDI RAZPRAVA

In kaj pravijo na Mestni občini Maribor? Potrjujejo sestanek na finančnem ministrstvu v zvezi z gradnjo sortirnice za odpadke s strani Snage. Imeli so ga minuli četrtek. »Sklican je bil v zvezi z vprašanji predstavnikov mestne uprave in na podlagi poziva župana dr. Andreja Fištravca, ki ga je naslovil na Ministrstvo za finance Republike Slovenije dne 8. junija. Na sestanku smo osvetlili okoliščine in razrešili dileme ter se pogovorili o ustrezni izvedbi izgradnje objekta javne komunalne infrastrukture. Vse navedeno bo, poleg ostalega, tudi podlaga za pripravo ustreznega gradiva za odločanje na mestnem svetu. V naslednjem tednu bomo od Ministrstva za finance RS prejeli uradni zapisnik sestanka s priporočili. Zapisnik sestanka na finančnem ministrstvu bo (v celotni vsebini) tudi ena od prilog gradiva za sejo mestnega sveta,« umirjajo strasti v občinski službi za odnose z javnostmi.