Parkirišče za en evro

Tako vas nategujejo

Kaja Čekeliš
5. 6. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V središču Ljubljane so ob delovnih dneh vse tja do poznega popoldneva prosta parkirna mesta (po 0,70 evra na uro) tako redka, kot so redki zadetki na loteriji.

Kaja Čekeliš
Dolinarjeva je avto je na parkirišču pustila uro in šest minut, plačala pa ni en ali dva evra, ampak celo tri.

Brezplačna, z izjemo za priviligirane prebivalce, ne obstajajo. Dodajmo še, da mesto sodi v tako imenovano cono ena, kjer nam je za ta denar na voljo le kratkotrajno parkiranje za največ dve oziroma štiri ure. Če ste pri volji in zmožni plačati tudi do 2,40 evra na uro za mesto v eni izmed dveh garažnih hiš, ki imata istega lastnika in stojita v središču našega največjega medicinskega centra, ena na Bohoričevi ulici in Njegoševi, druga pa ob Njegoševi, potem težave pravzaprav ni. Na Bohoričevi ulici, kjer stoji tudi največja pediatrična klinika v Sloveniji, če se peljemo iz Bohoričeve v smeri centra mesta, je na desni klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, na levi strani urgentni blok, za njim ljubljanska Poliklinika, Univerzitetni klinični center (UKC), v neposredni bližini je ljubljanski urgentni blok, torej vsi specialisti, ki jih potrebuje vsaj malce razvita prestolnica, predvsem pa gre za medicinsko središče, kamor prihajajo ljudje iz celotne države ali širše. Največkrat z avtomobili.

Tri zasebna parkirišča

Alternativa parkirnim hišam so tri zasebna parkirišča, dve od teh sta na Bohoričevi nasproti UKC, eno makadamsko in drugo v sklopu restavracije. Tretja možnost je parkirišče, na prvo misel in na prvi pogled najcenejše. A ni tako. Na starejši hiši ob začetku Bohoričeve v smeri otroške bolnišnice lahko vidimo ogromen, vpadljiv plakat, ki ponuja parkiranje za evro. Malce pred vhodom v otroško bolnišnico pa ob pločniku stoji mlad fant, ki nas je usmeril na najcenejše parkirišče. Tako smo vsaj mislili. Če nisi pozoren tudi na veliko manjše obvestilo, ki na roke napisano visi na ograji parkirišča pred veliko zasebno stanovanjsko hišo, kjer pustimo avto, ob plačilu usluge ugotoviš, da si plačal 1,50 evra za uro in ne en evro. Iz prve roke nam je poznano, da se nepravilnosti vrstijo lep čas. Avtorica teh vrstic pred tremi meseci računa sploh ni prejela; mlajši fant je registrsko oznako osebnega avta ter čas prihoda zapisal v blokec, ob izhodu pa povedal, da mu za sedem ur in pet minut parkiranja dolgujemo 12 evrov. Dokazila o vrsti in ceni storitve nismo prejeli.

Plačala je tri evre

 1 evro na plakatu je samo ime, ki ga je Ramićeva nadela firmi. Parking stane 1,50 evra za uro. Od 60. minute dalje svojim uporabnikom zaračunajo novo, polno uro.

Slabo izkušnjo z istimi ponudniki ima tudi omenjena bralka, 43-letna mati Jasna Dolinar iz Ljubljane, ki pa je račun dobila. Avto je na omenjenem parkirišču pustila uro in šest minut, plačala pa ni en ali dva evra, ampak celo tri. »Ko sem vprašala, zakaj tri evre, mi je fant povedal, da je en evro ime parkirišča, ne pa cena za eno uro parkiranja!«

O zavajanju z ogromnim plakatom, kjer piše en evro, smo se pozanimali sami, in glej ga zlomka, gre res samo za ime: 1 EURO, oddaja parkirišč in hostel, Biserka Ramić, s. p., Sketova ulica 5A, 1000 Ljubljana. Poklicali smo ustanoviteljico podjetja Biserko Ramić in jo vprašali o sporni zadevi. »Lastnik hiše, pred katero je veliko parkirišče, je moj soprog, prostor pred hišo mi je dal v najem,« pojasni gospa, ki odlično razume slovensko, naš jezik pa govori malce manj tekoče, v Sloveniji je od rojstva. Zakaj nam letos pred začetkom pomladi niso izdali računa, nas zanima? »Veste, tega podjetja nimamo dolgo, zato.« V drugi sapi pa ob opozorilu, da je ta s. p. ustanovljen v januarju leta 2015, razlaga, da smo račun zagotovo dobili tako kot vsi drugi.

Kako obračunavajo časovni interval?

Prosimo za pojasnilo o tem, koliko je pri njih, zdaj pa čisto zares, ura parkiranja in kako obračunavajo časovni interval. Ramićeva pove, da je en evro na plakatu samo ime, ki ga je nadela firmi: »Parkiranje pa stane 1,50 evra na uro.«

Od 60. minute dalje svojim uporabnikom zaračunajo novo, polno uro.  Zanimalo nas je, kako in koliko svojim uporabnikom zaračunavajo v garažnih hišah Meksiko in Šentrupert – lastniki in cene so pri obeh hišah enaki. Začetna ura je 1,90 evra, vsaka nadaljnja pa 2,40 evra. S tem, da je pri njih ena ura parkiranja dolga 70 minut, potem pa zaračunajo novo, polno uro za parkiranje. Naša sogovornica, ki je potrebovala namestitev za svoje prevozno sredstvo za 66 minut, bi tako v varovani garaži, pod kamerami in streho plačala precej ceneje – 1,90 evra. Plačala pa je tri evre. Tako je na parkirišču pod streho, varovano z alarmi, do ene ure in deset minut treba odšteti 1,90 evra, 1 ura in 11 minut stane 4,30 evra.

Ne razume, kje sploh je problem

Še kako nerazumna vsota za državljane, ki zbirajo kovance za kruh in mleko, čeprav hodijo v službo. Še bolj pa bode v oči, da nas poskušajo opehariti na zavajajoč način, da te ob koncu dneva več stane parkirišče kot pa gorivo iz Maribora v glavno mesto in nazaj ali Koper in tako dalje. Ramićeva, ki se ji njene reklame s takimi ali drugačnimi podatki o ceni storitve ob začetku našega pogovora niso zdele nič sporne ali nenavadne, dejala je celo, da ne razume, kje sploh je problem, pa je bila pred našim slovesom, nasprotno, zelo razumevajoča in spravljiva.

Obljubila nam je, da bo odstranila napis z zavajajočim podatkom. Kako se bo zadeva s parkirišči, ki so postala razkošje, razvila, bomo naše bralce obveščali sproti. Uporabnikom parkirišč pa priporočamo skrajno pozornost pri odločitvi o mestu, kjer boste pustili svoj avtomobil, sicer boste poleg morebitne bolezni vas ali svojega bližnjega v skrbeh tudi zaradi denarja, saj vam bodo zaračunali več, kot ste pričakovali, ali vam iz žepa pobrali vse, do poslednjega evra.