Odločitev čez en mesec

Vlada še menca glede liberalizacije cen goriv

G.G./STA
2. 6. 2016, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada se je danes odločila za en mesec podaljšati obstoječo uredbo o oblikovanju cen za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo. V tem času bo preučila vpliv sprostitve cen na proračun, nato pa odločila, ali bo izvedla naslednji korak - liberalizacijo cen na avtocestnem križu, je danes povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

STA
Regulirana cena 95-oktanskega bencina bo opolnoči višja za 2,5 centa za liter, dizel pa dražji za 1,8 centa (fotografija je simbolična).

Počivalšek je pojasnil, da bodo v tem času, ko je uredba podaljšana, naftni trgovci nadgradili obveščanje kupcev o cenah goriv. "Želimo priti do enostavnega funkcionalnega sistema dostopa o podatkih za cene goriv za vse," je dodal.

Vlada je danes naložila ministrstvoma za finance ter za gospodarski razvoj in tehnologijo, da do 1. julija pripravita skupno analizo o javnofinančnih učinkih postopne liberalizacije cen naftnih derivatov, ki se prodajajo na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

Vlada se je sicer v začetku aprilu odločila za delno sprostitev cen naftnih derivatov, tako ne določa več cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja.

Zaradi deregulacije ni bilo podražitve

Počivalšek je danes ocenil, da v tem času za 100-oktanski bencin ni bilo nobene podražitve iz naslova deregulacije, spremembe cene so se zgodile le na podlagi osnovnih cen goriv.

Ob tem je spomnil, da je Slovenija edina od 28 držav EU, ki ima reguliran trg marž pri cenah goriv. "Cene goriv želimo deregulirati postopoma, korak za korakom, s ciljem, da pridemo do večje konkurenčnosti na našem trgu. Da bo ta oligopolni trg, ki ga imamo, nadgrajen," je dodal.

Konkurenca na trgu naftnih derivatov se po mora po njegovem mnenju povečati, ne pa, da se manjša - zdaj namreč posamezni manjši ponudniki odhajajo iz Slovenije.

Varovalka v primeru podražitev

Naslednji korak k popolni sprostitvi cen je liberalizacija cen goriv na avtocestnem križu. Minister verjame, da ne bo prišlo do bistvenih sprememb, saj je Slovenija majhna in se jo da prečkati z enim rezervoarjem goriva.

Minister je ob tem ponovil, da imajo varovalko, če bo prišlo do korekcije cen navzgor in bo to prizadelo potrošnike. Vlada lahko namreč v trenutku reagira in poseže na trg tako, da uvede stari sistem, torej regulirane cene.

Ceni za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo se bosta še en mesec oblikovali enako kot doslej, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro, modelski ceni pa se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij.