3000 evrov

Znižali vpisnino v odvetniški imenik

G.G./STA
1. 6. 2016, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skupščina Odvetniške zbornice Slovenije (OZS) je sledila predlogu upravnega odbora zbornice in na današnji izredni seji vpisnino v odvetniški imenik znižala na 3000 evrov. Na skupščino je prišlo rekordnih 261 odvetnikov, za 3000 evrov vpisnine jih je glasovalo 175.

sta

Proti predlogu upravnega odbora je glasovalo 66 odvetnikov, vzdržalo se jih je 17. Ker je predlog upravnega odbora dobil potrebno večino, se o drugih dveh predlogih - predlogih odvetnika Lada Arčona in predlogu območnega zbora odvetnikov Gorenjske - ni glasovalo.

Kljub očitnemu znižanju vpisnine, ki je tudi pogoj za opravljanje odvetniškega poklica, pa bo ta po novem vseeno višja, kot je bila še pred mesecem dni. Na seji sredi aprila je skupščina namreč vpisnino zvišala z 2500 na 9000 evrov in s tem povozila predlog upravnega odbora OZS, da bi določili 3000 evrov vpisnine. Odbor je dvig vpisnine za dobrih 500 evrov predlagal zaradi usklajevanja z inflacijo, vpisnina se namreč ni dvignila od leta 2003.

Vendar so najprej glasovali o predlogu za 9000 evrov vpisnine, za kar je glasovala večina zbranih - okoli 50 od zbranih 63 odvetnikov, čeprav so bili na skupščino vabljeni vsi slovenski odvetniki, ki jih je skoraj 1700.

Takšna odločitev je naletela na vrsto kritičnih odzivov, zaradi česar je zbornica sklenila sklicati novo skupščino. Hitro se je zganila tudi politika. NSi je pred prvomajskimi prazniki v DZ vložila novelo zakona o odvetništvu, po kateri bi se vpisnina omejila na višino povprečne bruto plače.

Vendar je vlada ocenila, da predlog novele ni skladen z ustavno opredelitvijo odvetništva kot samostojnega poklica in je predlagala dopolnila. Če jih bo DZ sprejel, bo vpisnino v imenik odvetnikov določal statut OZS, torej zbornica sama. Statut sicer sprejema skupščina zbornice, vendar ga potrjuje ministrstvo.