Slovenija

Abris odstopil od nakupa Palome

G.G./STA
1. 6. 2016, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poljski sklad Abris je družbi Paloma sporočil, da namerava odstopiti od pogodbe o dokapitalizaciji družbe v višini 15 milijonov evrov, ki naj bi ji nato sledil prevzem proizvajalca higienskega papirja iz Sladkega vrha. Razlog za odločitev je, da na zadnji rok 27. maja niso bili izpolnjeni vsi pogodbeni odložni pogoji za dokapitalizacijo.

STA

Iz Palome so v izjavi za javnost sporočili, da bodo o morebitnih nadaljnjih podrobnostih javnost obvestili po prejemu uradnega obvestila o odstopu od pogodbe. Ob tem so zapisali, da bosta uprava in nadzorni svet družbe skupaj s finančnim in pravnim svetovalcem preučila možnosti nadaljnjih korakov v postopku dokapitalizacije.

Delničarji Palome na čelu s Slovenskim državnim holdingom (SDH) so na januarski skupščini z 99-odstotno večino potrdili sklep, da družbo s 15 milijoni evrov dokapitalizira sklad Abris Capital, ki naj bi nato v naslednjem koraku tudi prevzel podjetje, v katerem ima država prek SDH 71-odstotni lastniški delež.

A na skupščinsko odločitev je tožbo vložilo nekaj malih delničarjev, med drugim Nevena Tea Gorjup oziroma njena družba Nevija. Ti namreč menijo, da je bila zavrnjena ponudba slovaškega sklada Eco Invest boljša. Družbi Nevija je uspelo nato iztržiti začasno odredbo za zavarovanje nedenarne terjatve, s čimer so se dokapitalizacijski postopki ustavili. Pozneje je to uspelo še delničarju Arca Capital Bohemia.

Sodišče je sicer po več kot treh mesecih minuli teden odločilo, da tožbeni zahtevek družbe Nevija zavrne kot neutemeljen in razveljavilo sklep o izdani začasni odredbi. A očitno je bilo to prepozno, saj bi moralo sodišče za nadaljevanje postopka dokapitalizacije podobno odločiti še v primeru druge začasne odredbe.

V Palomi, ki jo vodi Tadej Gosak, so ves čas opozarjali na nevarnost, ki jo za izvedbo dokapitalizacije pomenijo ti pravdni postopki. Ob tem so ocenjevali, da je delovanje malih delničarjev usklajeno z družbo Eco Invest, ki po njihovi oceni ni lastnik, ki bi družbi omogočil dolgoročni razvoj.

Paloma je večkrat tudi posvarila, da nujno potrebuje svež kapital, ki bi ji skupaj s posojilom Evropske banke za obnovo in razvoj omogočil nove investicije v posodobitev proizvodnje. V nasprotnem primeru bi lahko bil ogrožen nadaljnji obstoj podjetja, so navajali.