Aktivist in humanitarni delavec

Tomo Križnar bo zvečer že pristal v Benetkah

M.K./STA
30. 5. 2016, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenski humanitarni delavec in aktivist Tomo Križnar, ki je bil v zaporu v Južnem Sudanu, je dopoldne odpotoval iz te afriške države in bo predvidoma pozno zvečer z letalom prispel na letališče v Benetkah.

Sta
61-letni aktivist in humanitarni delavec Tomo Križnar je bil sicer že večkrat zaprt v tujini

Njegova soproga Bojana Pivk-Križnar je ob tem prenesla soprogovo zahvalo vsem, ki so mu pomagali, da je prišel iz zapora in se vrača domov.

Križnar je bil aretiran 19. maja, konec tedna pa so ga po posredovanju slovenskega zunanjega ministrstva izpustili iz zapora. Česa je bil osumljen, uradno ni znano, po neuradnih podatkih pa ni imel ustreznih dovoljenj za vstop na območje.

61-letni aktivist in humanitarni delavec je bil že večkrat zaprt v tujini. Leta 2006 je bil zaprt v Sudanu, kjer je v zaporu v kraju El Fašir preživel približno mesec dni. Policija ga je aretirala, ko je želel nezakonito vstopiti v državo, saj ni imel vizuma. Po diplomatskem posredovanju Slovenije ga je sudanski predsednik Omar al Bašir pomilostil.

Leta 2003 je bil zaprt tudi v zaporu v Etiopiji. Tamkajšnja policija ga je aretirala na območju omejenega gibanja, saj naj bi bil tam brez potrebnega dovoljenja.