Bodo rešili klet?

Vedno bolj se zapleta

pk
27. 5. 2016, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vipavska klet je od torka v stečaju. Javnost, zaposleni in lokalne oblasti so zadovoljni s tem razpletom, saj menijo, da bodo klet zdaj lahko rešili. Jim bodo načrte (spet) prekrižali Ukrajinci?

STA
So slovenski zakoni Ukrajincem pisani na kožo in so to želeli izkoristiti, se sprašujejo delavci vipavske kleti.

Zaposleni v Agroindu nam povedo, da so si, ko je sodišče razglasilo stečaj, malo oddahnili, saj so vedeli, da je to edina možnost, da klet rešijo, čeprav so se nadejali, da bo obrat, ki predeluje grozdje, na novo, boljšo pot stopil že s prihodom novega lastnika, a se je zgodilo vse prej kot to.

Šokirani nad izjavami

»Ukrajinci so v Vipavsko dolino prinesli le nove težave,« komentira eden od zaposlenih v kleti in doda, da se precej sprašujejo o njihovih namenih z obratom; po vsem, kar je bilo, se namreč ti zdijo zelo sumljivi. Pravijo, da je bilo že od začetka veliko stvari spornih, zadnje tedne pa so jih še bolj razburile nekatere izjave vodstva.

STA
Sergij Hejlik, ki ima menda obremenjujočo preteklost, naj bi v nesrečni zgodbi kleti igral eno od glavnih vlog.

Zaposleni v Agroindu so na račun nekaterih izjav, ki jih je dalo tuje vodstvo kleti, precej osupli.

»Še vedno se ukvarjamo z enim in istim vprašanjem – zakaj so Ukrajinci sploh kupili klet –, a odgovora na to ne najdemo. Med ljudmi sicer kroži kar nekaj teorij o njihovih namenih. Šokirani smo predvsem nad nekaterimi izjavami in dejanji Ukrajincev, ki smo jim bili priča v zadnjem času,« povedo.

Goljufa tudi v Vipavi

Med drugim naj bi zdaj že nekdanji direktor Dmitro Leščenko in prokurist kleti Oleg Medvedjev pred delavci izjavila, da eden od solastnikov skupine Demis, ki je klet kupila, Sergij Hejlik, dobro prikriva resnične načrte z Agroindom. »Vse je ena velika laž, sta izjavila pred nami,« ogorčen pove eden od delavcev. Spomnimo, da Hejlika bremeni težka preteklost – svojo domovino naj bi ogoljufal za 20 milijonov evrov.

STA
Dmitra Leščenka naj bi lastniki, med katerimi je tudi Hejlik, če gre verjeti govoricam, prisilili v delo v Vipavi.

Ivan Princes, vipavski župan


Raziskali bomo ozadja, in če bo treba, bodo padale tudi kazenske ovadbe.

Leščenko in Medvedjev sta delavcem tudi zaupala, da podpirata njihovo odločitev o vložitvi predloga za stečaj, saj naj bi bila to tudi v njunih očeh najboljša rešitev za dolino. »Ko sta to rekla, se je zdelo, da sta med vrsticami hotela sporočiti, naj se čim prej znebimo Ukrajincev,« doda eden od delavcev. Vse te izjave, ki so jih osupnile, so jim dale pošteno misliti. Menda sta omenjala tudi, da so ju lastniki prisilili, da sta prišla delat v Vipavo.

Kaj pa zdaj

Še bolj so bili šokirani, ko so izvedeli, da se bo vodstvo na stečaj zdaj pritožilo in še več – izkazalo je interes za najem kleti. »Vse skupaj je že smešno; najprej Agroind spravijo v tak položaj, potem si pa še upajo razmišljati o tej potezi. Res ne vem, kaj se gredo,« je v svojem komentarju oster še eden od zaposlenih v kleti.

STA
Stečajni upravitelj Andrej Perdan pravi, da se bo potrudil čim prej najti najemnika ali kupca kleti.

Delavcem se je sicer že predstavil stečajni upravitelj Andrej Perdan. O njem imajo, kot povedo, pozitiven vtis. Perdan jim je obljubil, da bo zagnal proizvodnjo, da bo videl, kako vse skupaj teče, nato pa bo klet poskušal čim prej prodati.