Sinhroniziran v omrežje

Po prerezanih kablih Teš 6 spet nazaj

J.P./STA
23. 5. 2016, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki se je v nedeljo zvečer samodejno ustavil zaradi prekinitve delovanja črpalke kondenzata, kar je sistem zaznal kot napako, so nocoj ponovno sinhronizirali v omrežje, so povedali v Tešu. V družbi ne vedo, ali je šlo za sabotažo. Zadevo preiskuje policija.

STA
Kraj kaznivega dejanja so zavarovali policija in kriminalisti za potrebe forenzične preiskave.

Stroka je ugotovila, da se je blok ustavil, ker so bili prerezani električni vodniki meritev za temperaturo in vibracije. V Tešu so izvedli začasno sanacijo električnih vodnikov meritev vibracij in temperature na predčrpalki kondenzatne črpalke. Za ponovni zagon šestega bloka so zagnali blok 4, za potrebe pokrivanja toplotnih potreb v Šaleški dolini pa trenutno obratuje ena plinska enota.

Ne vedo, ali je šlo za sabotažo

Po navedbah Teša je električne vodnike prerezal nekdo od zaposlenih, saj nihče od zunaj ne more vstopiti v prostore elektrarne. Vsi zaposleni se morajo namreč od prihodu v službo evidentirati.

Kraj kaznivega dejanja so zavarovali policija in kriminalisti za potrebe forenzične preiskave.

Iz celjske policijske uprave so sporočili, da so kriminalisti že v nedeljo zvečer začeli z ogledom kraja poškodovanja tehnološke opreme, danes pa so nadaljevali z ostalimi preiskovalnimi dejanji. Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari, so še navedli.

V družbi ne vedo, ali je šlo za sabotažo. Tudi predsednik podjetniškega sindikata Teša Danijel Tajnik ni mogel potrditi, ali se je Teš 6 ustavil zaradi sabotaže ali je temu botrovalo kaj drugega. Sinhronizacijo so sicer napovedali že za popoldne, vendar pa so jo nekajkrat prestavili.

Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari.

Tudi za več kot polovico nižje plače

Sindikat Teša je prejšnji teden oblikoval stavkovni odbor, saj bodo najkasneje do konca naslednjega tedna odločali o morebitni stavki. Do takrat imajo namreč delavci Teša čas za podpis novih pogodb, v katerih so jim ponudili tudi za več kot polovico nižjo plačo.

Teš je v prvi polovici tega meseca namreč 172 zaposlenim ponudil v podpis pogodbe za primerna delovna mesta, ki jih je doslej podpisalo 91 delavcev. Plače v ponujenih pogodbah so skladne z veljavnimi predpisi v Tešu in upoštevajo tako kolektivno pogodbo dejavnosti elektrogospodarstva kot tudi podjetniško kolektivno pogodbo.