Darko Fras

Pisarno bo pospravil danes

Gabrijel Toplak
24. 5. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V bran bivšemu direktorju mestne uprave Darku Frasu sta stopila dva občinska sindikata in mu izrekla podporo za nadaljevanje njegovega dela. Slednjega je Fras vesel, saj po njegovem to med drugim potrjuje, da je delal dobro in zakonito.

STA
Darko Fras (na fotografiji levo) bo zdaj le še župan v občini Trojica v Slovenskih goricah.

Potem ko je župan Mestne občine Maribor (MOM) Andrej Fištravec, kot smo že poročali, v svojem dosedanjem mandatu razrešil že četrtega direktorja mestne uprave Darka Frasa, češ da ni poznal prioritet, ki so pomembne pri odgovornem vodenju tako velikega sistema, kot je drugo največje mesto v Sloveniji, so nezadovoljstvo nad županovo odločitvijo izrazili tudi sindikalisti.

sta
Damjan Lah je mariborsko mestno upravo že vodil konec leta 2014.

SITUACIJA KRITIČNA 

Občinska sindikata – Izvršni odbor Organizacije sindikata delavcev mestne uprave Mestne občine Maribor in Območni policijski sindikat Podravje, sindikalna skupina MOM – županu sporočata, da obžalujejo njegovo »neodzivnost«, ko so ga prosili za termin sestanka, saj jim ni odgovoril. »Situacija v mestni upravi je kritična in nesoglasja med županstvom in mestno upravo se negativno odražajo na delo mestne uprave, zato vas ponovno pozivamo, da nam takoj določite termin skupnega sestanka, saj nam z nedoločitvijo termina sporočate, da imate do nas ignorantski odnos,« pišejo sindikalisti. 

PODPORA DIREKTORJU 

V nadaljevanju pisma z vidika zaščite pravic in interesov delavcev ocenjujejo, da je nesprejemljivo in neodgovorno po medijih spremljati nesoglasja med županom in direktorjem mestne uprave z grožnjami po menjavi slednjega vsakih nekaj mesecev. »To ima negativne učinke na strokovnost dela in vzdušje med delavci v mestni upravi. S tega vidika Izvršni odbor Organizacije sindikata delavcev mestne uprave Mestne občine Maribor in Območni policijski sindikat Podravje, sindikalna skupina MOM, izrekata direktorju mestne uprave podporo za nadaljevanje njegovega dela,« so zaključili v pismu. 

Aktiven v lokalnem obdobju

Darko Fras je bi leta 2006 izvoljen za župana občine Sv. Trojica v Slovenskih goricah. Diplomirani pravnik je leta 2000 na občini Cerkvenjak postal direktor občinske uprave in bil leta 2002 kot predstavnik občin izvoljen v Državni svet RS. Aktiven je v lokalnem okolju; dva mandata je bil član lenarškega občinskega sveta in član številnih društev.

SESTANEK BO 

V občinski službi za odnose z javnostmi so ovrgli informacije, ki se razširjajo v javnosti, da se župan ni želel sestati s sindikatom. »To ne drži, saj se je župan po pisni pobudi 4. maja z njimi sestal dva dni kasneje, torej 6. maja. Po srečanju so predstavniki sindikata izrazili želje po ponovnem srečanju, ki ga je bil dolžan sklicati direktor mestne uprave, a do sklica sestanka ni prišlo. Zato bo predlog termina sestanka s sindikati podan v prihodnjem tednu,« so pred dnevi zapisali na občini. 

STROKOVNOST IN ZAKONITOST 

Sicer pa naj bi bil, neuradno, eden od razlogov, ki so županovo najožjo ekipo prepričali v Frasovo razrešitev, tudi njegovo nestrinjanje oziroma nasprotovanje gradnji okoli 12 milijonov vredne sortirnice, v zvezi s katero bodo na seji mestnega sveta svetniki odločali o odobritvi desetmilijonskega poroštva podjetju Snaga. Nezaupanje županove ekipe pa si je »pridobil« že pri pripravi občinskega proračuna, ko v predlog kljub številnim pritiskom ni želel uvrstiti tega projekta, saj naj bi se Fras, tako neuradni vir, zavedal morebitnih nezakonitosti. 

V pogovoru za Svet24 je Fras včeraj povedal, da je vesel podpore sindikatov, kar potrjuje, da je delal prav in zakonito, s čimer si je pridobil tudi zaupanje uprave. »Vseskozi sem zagovarjal strokovnost in zakonitost dela v upravi ter zasledovanje javnega interesa. To so moja načela, od katerih ne odstopam. In to so verjetno tudi razlogi, zakaj sem izgubil zaupanje,« je pojasnil in nadaljeval, da uprava ne nasprotuje sortirnici, ampak bodo ravno odgovorni s svojim pristopom ogrozili celoten projekt. »Gre predvsem zato, da je nerazjasnjenih ogromno vprašanj, tudi postopek ni bil pravilno voden, treba je tudi urediti pravna razmerja med mestno občino in Snago. Zato se med drugim sortirnica ni znašla v predlogu proračuna, pa še gradivo je bilo treba pripraviti v skladu z zakonom javnih financ in metodologijo, kar se ni zgodilo. Ker pa županova ekipa vselej trdi, da je gradivo ustrezno pripravljeno, nismo našli skupnega jezika in se nismo uskladili. S strani uprave smo zaprosili še za stališče finančnega ministrstva in bili iz njihove strani dodatno šikanirani. Pritiski so se stopnjevali na celotno upravo, jaz kot direktor pa sem se bil dolžan izpostaviti, zato sem jim rekel, da ne bom parafiral gradiva, četudi ga bo celotna uprava podprla, dokler ne bodo izpolnjeni vsi pogoji. Žal mi je in lahko priznam, da sem razočaran, ker sem vendarle res verjel v to ekipo in se ji pridružil zaradi dobrega odnosa do župana. Lahko rečem, da sem vseskozi ščitil njegovo integriteto in verjel v uspeh njegove ekipe. Očitno mi ni uspelo,« je dejal Fras, ki se zaveda, da očitno ni kompatibilen z županovo ekipo. Danes, v torek, ima primopredajo poslov. »Pisarne še nisem pospravil, saj sem bil danes (včeraj, op. p.) službeno odstoten. Bom pa ostal župan v občini Trojica v Slovenskih goricah, kjer sem bil tudi izvoljen,« je zaključil.