Razrešitev direktorja

»Ni poznal prioritet«

Gabrijel Toplak
23. 5. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razrešitev aktualnega direktorja občinske uprave začne veljati jutri, od naslednjega dne dalje pa je župan za delovanje mestne uprave pooblastil Damjana Laha.

STA
Damjan Lah, ki je mestno upravo vodil konec 2015, je mariborski javnosti znan predvsem po tem, da je šokiral s črnogledim posnetkom finančnega stanja občine.

Darko Fras naj bi bil trn v peti predvsem podžupanji Meliti Petelin in županovemu svetovalcu Marku Kovačiču.

Mariborski župan Andrej Fištravec je po pol leta dela v njegovi ekipi pred dnevi v skladu z zakonom razrešil že četrtega direktorja mestne uprave Darka Frasa in ob tem v nekoliko čudni izjavi zapisal: »V kolikor se je kdo zanašal na dejstvo, da kljub temu, da je to že četrti direktor mestne uprave, to ne pomeni, da je nenadomestljiv in zaradi tega varen pred razrešitvijo. Ni poznal prioritet, ki so pomembne pri odgovornem vodenju tako velikega sistema, kot je drugo največje mesto v Sloveniji.«

sta
Na račun Frasa naj bi župan že dalj časa prejemal različne očitke o nedelovanju mestne uprave tako s strani javnih podjetij kakor s strani zaposlenih v mestni upravi.

Razrešitev jutri

Andrej Fištravec, župan: „Do porušitve zaupanja je prišlo pred dnevi, ko sem direktorja osebno dobil na laži.“

Frasova razrešitev začne veljati jutri, delo mestne uprave pa naj bi po besedah župana potekalo nemoteno, saj dobi od naslednjega dne vsa pooblastila Damjan Lah, ki, kot piše, pozna to področje in s tem povezane izzive. Lah, ki je kot vršilec dolžnosti direktorja vodil mariborsko mestno upravo konec leta 2014 in javnost šokiral s črnogledim posnetkom finančnega stanja občine, je po manj kot dveh mesecih ta položaj zapustil.

Še Žula in Babič

Mariborsko mestno upravo je pred Lahom vodil Marko Žula, ki je zdaj na čelu občinskega podjetja Nigrad. Za njim je prišel Bojan Babič, ki ga je prvi mož občine razrešil avgusta lani, ker naj ne bi dovolj vestno opravljal svojega dela.

sta
Bojan Babič je »pristal« na Fištravčevem seznamu odpuščanj avgusta lani, ker po besedah župana naj ne bi dovolj vestno opravljal svojega dela.

Dobil ga je na laži

Podobnih kritik je bil deležen tudi Fras, ki je bil za vršilca dolžnosti direktorja mestne uprave imenovan oktobra lani. »Že dalj časa prejemam različne očitke na nedelovanje mestne uprave tako s strani javnih podjetij kakor s strani zaposlenih v mestni upravi. Do porušitve zaupanja pa je prišlo pred dnevi, ko sem direktorja (Frasa, op. p.) osebno dobil na laži, ki jo je najprej zanikal, kasneje pa priznal. O izgubi zaupanja sem obvestil podžupanjo in podžupana,« je svojo odločitev za razrešitev v sporočilu za javnost utemeljil Fištravec.

STA
Na čelo mariborske mestne uprave se je zavihtel tudi Marko Žula, ki je zdaj aktualni direktor občinskega javnega komunalnega podjetja Nigrad.

Vznemirjeni sindikalisti

Od Frasa, ki je sicer tudi župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah, je Fištravec odstop pričakoval, a ker tega ni storil, je sam izdal sklep o razrešitvi. »Kot župan Mestne občine Maribor sem že pred nastopom svojega mandata poudarjal pomen zaupanja med najožjimi sodelavci,« je poudaril Fištravec. Sicer pa naj bi trenja med Frasom in županovo ekipo vznemirila tudi oba občinska sindikata, ki naj bi od župana zahtevala, da zgladi nesoglasja z direktorjem, in mu izrazila polno podporo.