Rdeči križ Maribor

Vrsta za pakete hrane

Gabrijel Toplak
21. 5. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vsako sredo humanitarno skladišče območnega združenja Rdečega križa v Ljubljanski ulici obiščejo številni posamezniki, ki si brez te pomoči ne predstavljajo življenja.

Gabrijel Toplak
Vrsta pred izdajnim okencem skladišča humanitarne pomoči je vsako sredo ves dopoldan precej dolga; večina posameznikov je starejših, so pa tudi mlajši.

Pogled na skladišče humanitarne pomoči območnega združenja Rdečega križa v Ljubljanski ulici v Mariboru je ob sredah zastrašujoč. Opaziti je precej dolgo vrsto ljudi, ki nemo čakajo na humanitarno pomoč.

Gabrijel Toplak
Željko Horvat iz Maribora, ki skladišče Rdečega križa obišče vsake tri mesece, priznava, da brez prehrambnih paketov in pomoči partnerice ne bi preživel.

Ni sposoben preživeti

Željko Horvat, brezposelni invalid: »V javni kuhinji sem vsak dan, tudi ob sobotah in nedeljah, da dobim topel obrok.«

Ko pristopimo in jih ogovorimo, mnogi skomignejo z rameni, rahlo zardijo in se obrnejo stran. Malo je takšnih, ki upajo kaj reči, kaj šele da bi se javno izpostavili. A smo med množico le spregovorili z Mariborčanom Željkom Horvatom, ki skladišče Rdečega križa, kot pravi, obišče vsake tri mesece. »Čeprav bi mi hrana prišla prav vsak mesec, sem do tovrstnega paketa upravičen vsake tri mesece enkrat. Sem invalid in nikjer ne delam. Moja mesečna pokojnina znaša 194 evrov. Še sreča, da živim pri partnerici, ki mi pomaga. Sam nisem sposoben preživeti,« je priznal Horvat in dodal, da mu paket, v katerem so predvsem testenine, riž, sladkor in podobno, veliko pomeni. »Sicer pa obiskujem javno kuhinjo, kjer vsak dan, tudi ob sobotah in nedeljah, dobim topel obrok,« pravi.

Gabrijel Toplak
Glavni vhod v humanitarno skladišče in tamkajšnje dvorišče čez čas postaneta skorajda premajhna za vse upravičence, ki se tja pripeljejo tudi z avtomobili.

Iz meseca v mesec

Zgodbe, ki jih slišimo iz lačnih ust ljudi, čakajočih na paket hrane, so grozne. Gospa srednjih let, ki je bila še nedolgo nazaj poročena, a jo je mož pretepal, je vsa vesela v socialno stanovanje odnesla štiri litre mleka, dva kilograma moke in testenin, kilogram riža in liter olja, kozarec vloženega fižola ter pelatov. »V trgovino še hodim po kruh. Je pa to v glavnem tisto, s čimer se preživljam skozi mesec,« je potihoma dejala. Mati 15-letnega otroka je dodala, da se preživlja iz meseca v mesec. »Ko plačam položnice, nama ne ostane veliko. Na jedilniku so največkrat najcenejše testenine,« je povedala.

Gabrijel Toplak
Da je sreda tradicionalno delilni dan, je opaziti že na ulici, kjer so parkirani številni avtomobili; ljudje jih puščajo kar na pločniku.

Prehranski izdelki

Alojz Kovačič, predsednik Območnega združenja RK Maribor, pravi, da vsako sredo delijo humanitarno pomoč upravičencem iz Maribora, pomoč pa prejme tudi kakšen krajan iz drugih lokalnih skupnosti z območja delovanja OZ Maribor. »Tačas delimo prehranske izdelke iz Sklada hrane EU, delimo še pakete RKS (iz zbiralne akcije Lepo je deliti in sredstev FIHA) in županske pakete MOM. Ko pa paketov ni na voljo, jih nabavimo iz lastnih sredstev RK Maribor,« je pojasnil Kovačič. V sredo, 11. maja, so, tako Kovačič, 1033 prejemnikom razdelili 953 paketov EU in 508 kilogramov oblačil.