»Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici je dne 13. 5. 2016 zavrglo kazensko ovadbo, ki je bila vložena proti meni. To dokazuje, da je bila ovadba, sprožena s strani ministra Karla Erjavca, namenjena ustrahovanju in blokadi mojih nadaljnjih medijskih objav dejstev iz ozadja odpoklica in nezakonitega delovanja Ministrstva za zunanje zadeve. Slednje se je poslužilo kazenske ovadbe za utišanje dejstva, ki ga je potrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, da sem pri svojem delu ravnal po navodilih,« je danes sporočil Balažic.

Afera je izbruhnila leta 2014, ko je bil Balažic odpoklican z mesta veleposlanika v Avstraliji in je ostal brez zaposlitve na zunanjem ministrstvu. Dobro plačano službo veleposlanika v Avstraliji so mu vzeli zaradi stikov z obsojenim pedofilom in vojnim dobičkarjem Nicholasom Omanom.

Balažic je trdil, da se je z Omanom sestajal po nalogu slovenskega političnega vrha. Oman naj bi bil pripravljen Sloveniji podariti zemljišče v srbski entiteti BiH Republiki Srbski, kjer naj bi bila nafta. V zameno je želel dobiti slovenski potni list zase, za hčerko in sina ter možnost občasnega prebivanja v Sloveniji. Erjavec in tedanja premierka Alenka Bratušek trdita, da Balažicu nista dajala navodil glede komunikacije z Omanom.