Nove pogodbe o zaposlitvi

Direktor Teša: naredili bomo vse, da nihče ne bo ostal brez službe

J.P./STA
20. 5. 2016, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je prejšnji teden 172 zaposlenim ponudila v podpis pogodbe za primerna delovna mesta, ki jih je doslej podpisalo 91 delavcev. Plače v ponujenih pogodbah so skladne z veljavnimi predpisi v Tešu in upoštevajo tako kolektivno pogodbo dejavnosti elektrogospodarstva kot tudi podjetniško kolektivno pogodbo.

STA
Arman Koritnik: "Organizacijske spremembe, sploh tiste, ki posegajo v kadrovsko področje, nikdar niso prijetne."

V Tešu v teh dneh potekajo aktivnosti na področju reorganizacije in optimizacije poslovanje, s poudarkom na novi sistemizaciji delovnih mest, ki je v veljavi od 14. aprila letos, in prenovi plačnega sistema v družbi, so danes sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarna (HSE), ki je lastnik Teša.

V naslednjih dneh bodo v Tešu v okviru programa presežnih delavcev - skupaj je 118 presežnih delavcev - še 92 zaposlenim vročili pogodbe za druga delovna mesta, kot so jih zasedali do sedaj.

Plače zaposlenih v Tešu so po določilih nove, veljavne sistemizacije, danes skladne z veljavnimi predpisi v družbi, odpravljena pa so bila tudi plačna nesorazmerja v vodstvu družbe. 

Upravičeni do izplačila odpravnine

Zaposleni, ki bodo ta delovna mesta sprejeli, so upravičeni do izplačila odpravnine za razliko višine med dosedanjo in novo plačo zaradi manj vrednotenega delovnega mesta. Za preostalih 25 zaposlenih pa se Teš z več delodajalci v ožji in širši regiji, med drugim tudi s HSE, dogovarja o prezaposlitvah. Tistim zunanjim izvajalcem, katerih dela bi lahko opravljali zaposleni v Tešu, pa bodo odpovedali pogodbe.

"Organizacijske spremembe, sploh tiste, ki posegajo v kadrovsko področje, nikdar niso prijetne. Razumem bojazni in strahove zaposlenih v Tešu, a hkrati poudarjam, da bo vodstvo družbe storilo vse, da nihče ne bo ostal brez službe oziroma da bo racionalizacija poslovanja izpeljana tako, da bodo negativni učinki čim manjši," je povedal direktor Teša Arman Koritnik.

Nova sistemizacija delovnih mest in potrebna prenova plačnega sistema v Tešu sta posledici dejstva, da so bile pogodbe o zaposlitvi v preteklosti podpisane v nasprotju s tarifnim delom tako podjetniške kot tudi panožne kolektivne pogodbe.

339 zaposlenih

Plače zaposlenih v Tešu so po določilih nove, veljavne sistemizacije, danes skladne z veljavnimi predpisi v družbi, odpravljena pa so bila tudi plačna nesorazmerja v vodstvu družbe. Širše vodstvo Teša si je tako plače znižalo za od 25 do 27 odstotkov. Konec leta 2016 bo v družbi predvidoma lahko 339 zaposlenih.

Vse spremembe na področju reorganizacije v Tešu pa so potekale v okviru rednega socialnega dialoga z vsemi ključnimi deležniki, tako predstavniki sindikata kot sveta delavcev Teša.