Dom upokojencev Ptuj

Direktorica pričakuje vrnitev na delovno mesto

Gabrijel Toplak
19. 5. 2016, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Višje delovno in socialno sodišče je razveljavilo sklep o prenehanju zaposlitvene pogodbe Kristini Dokl, ki jo je ministrica za delo Anja Kopač Mrak razrešila z mesta direktorice zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju zavoda. Doklova pravi, da v obdobju od enega do dveh mesecev pričakuje vrnitev na delovno mesto.

Arhiv Svet24
Zdajšnja direktorica Jožica Šemnički pravi, da se Doklova v zavod Dom upokojencev Ptuj ne bo več vrnila.

Sklep sodišča med drugim navaja, da v postopku niso bile dokazane hude kršitve in strokovne napake, ki naj bi jih zagrešila Doklova.

Nekdanja direktorica Doma upokojencev Ptuj Kristina Dokl, ki jo je konec leta 2014 zaradi očitanih domnevnih nepravilnosti pri vodenju zavoda razrešila ministrica za delo Anja Kopač Mrak, nato pa je ostala tudi brez zaposlitve, je na višjem delovnem in socialnem sodišču dosegla, da je to razveljavilo sklep o prenehanju zaposlitvene pogodbe.

Nezakonita rezrešitev

Doklova, ki zdaj še čaka na odločitev sodišča o vrnitvi na svoje delovno mesto, saj je prepričana, da je tudi njena razrešitev nezakonita, je v pogovoru za Svet24 poudarila, da je sodba višjega delovnega in socialnega sodišča ni presenetila, saj je prepričana, da je bil sklep o prenehanju pogodbe o zaposlitvi nezakonit. 

»Delovno sodišče v Mariboru, zunanji oddelek na Ptuju, je mojo tožbo zavrnilo. Ker sem bila prepričana, da je bila zavrnitev nezakonita, sem se na sodbo pritožila na višje sodišče, ki je moji pritožbi ugodilo. Da je bil sklep o prenehanju pogodbe o zaposlitvi nezakonit, sem prepričana zato, ker je bil izdan na osnovi sklepa o razrešitvi z mesta direktorice, ki ga je izdala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Sklep o razrešitvi z mesta direktorice obenem ne pomeni prenehanja delovnega razmerja, ki je bilo sklenjeno za nedoločen čas, mandat za mesto direktorice pa za določeno mandatno obdobje. To sta dve ločeni zadevi. Za odločitev o zakonitosti sklepa o razrešitvi, ki ga je izdala ministrica, je na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije vložen predlog za revizijo,« pojasnjuje Doklova, ki odločitev sodišča o tem, da se lahko vrne nazaj na delovno mesto, pričakuje v kratkem. »Najverjetneje bo v obdobju enega do dveh mesecev zadeva zaključena,« je prepričana sogovornica.

Bob leta ni naključje

Javni socialnovarstveni zavod z zgodovino Dom upokojencev Ptuj, katerega začetki segajo v leto 1927, je urejen kot javni socialnovarstveni zavod za izvajanje institucionalnega varstva starejših oseb. Domači sedež je na Ptuju, na Volkmerjevi cesti 10. Dejavnost pa izvajajo v petih enotah, in sicer na Ptuju, v Muretincih, Kidričevem, Juršincih ter Kopru.

Na vprašanje o razlogu njene razrešitve z mesta direktorice odgovarja, da je usoda uspešnih posameznikov in organizacij v Sloveniji splošno znana. »Izbran Bob leta 2015 Iva Boscarola '... da Slovenci oprostijo vse, le uspeha ne!' ni naključje. To še posebej velja za državna podjetja in druge ustanove. Če imaš nadpovprečne rezultate, je nekaj narobe, če imaš povprečne ali podpovprečne rezultate, je pri nas normalno. Veliko je napisanega o uspešnem vodenju, učinkovitem gospodarjenju, zadovoljstvu uporabnikov, zaposlenih in drugih deležnikov, ampak ko so rezultati enkrat vidni, se situacija spremeni. Dobri rezultati so pri nas pogubni za posameznika in vzrok za njegovo razrešitev. Pogubni pa so tudi za organizacijo, saj imajo nastavljeni kadri drugačne namene in vsa dejanja sledijo tem namenom,« razlaga Doklova. Navedbe zdajšnje direktorice Jožice Šemnički, ki pravi, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za to, da dokažejo zakonitost odpovedi delovnega razmerja in da se Doklova v zavod ne bo več vrnila, komentira: »Vsak ima pravico uporabiti vsa pravna sredstva, da dokazuje zakonitost, sodišča pa so tista, ki o zakonitosti odločijo.«

Naj se postopki zaključijo

V zvezi z razsodbo smo za izjavo povprašali tudi predsednika sveta zavoda Franca Kodelo. Slednji je povedal: »Če prav razumem sodbo, je sodišče našlo utemeljitev za razveljavljen sklep v nedorečenosti ZUJF, ki ne določa, da pri izpolnjenih pogojih za upokojitev preneha delovno razmerje, če prenehajo pogoji, zaradi katerih je bilo podaljšano delovno razmerje. Po razlagi sodišča, ne glede na prenehanje razlogov za podaljšanje pogodbe o delu, dogovor velja za čas, za katerega je bil sklenjen. Na svoje delovno mesto direktorice se, vsaj glede na pravnomočno izgubljen upravni spor z MDDSZ glede njene razrešitve, najbrž ne bo mogla vrniti. Je pa treba počakati, da se zaključijo postopki na sodiščih,« je dejal Kodela.

Arhiv Svet24
Kristini Dokl v postopku odpovedi niso dokazali hude kršitve in strokovne napake.