ZAPLETI

O kulturi po vikendu

Luka Tetičkovič
8. 5. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kandidat za ministra za kulturo Tone Peršak ne bo imenovan brez zapletov. Čeprav je Cerar še v sredo napovedoval, da se s kandidaturo strinja, si je včeraj vzel še nekaj časa za premislek.

STA
Peršak ima podporo Erjavca in Cerarja.

Čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo premier Miro Cerar za ministra za kulturo predlagal Peršaka, se to ni zgodilo. Cerar si bo namreč vzel še nekaj dni časa za premislek, so za STA sporočili iz njegovega kabineta. Dvomi po neuradnih informacijah prihajajo iz največje vladne stranke, SMC.

Po prvotnih informacijah bi moral premier predlog za novega kulturnega ministra v DZ poslati v petek zjutraj. Desus je na to mesto predlagal Peršaka, pri čemer je predsednik stranke Karl Erjavec povedal, da se Cerar s kandidaturo strinja in da zato pričakuje, da bo čim prej vložena v državni zbor. A zdaj naj bi v SMC imeli nekatere dvome.

Minister mora priti iz kvote Desusa

Tudi v četrtek je bilo iz SMC slišati, da mora premier opraviti še nekaj pogovorov in premislekov. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je povedala, da je v igri za ministra več imen, vendar je Desus uradno na to mesto predlagal zgolj zdajšnjega državnega sekretarja na kulturnem ministrstvu Peršaka. Ta se je tudi včlanil v to stranko, ki ji kulturni resor pripada na podlagi koalicijske pogodbe.

Izvršni odbor Desusa je Peršakovo kandidaturo v sredo podprl soglasno. Peršak, ki bi na ministrstvu nasledil Julijano Bizjak Mlakar, je v sredo kot svojo prvo nalogo, če bo postal minister, izpostavil prizadevanje za postopno izboljševanje finančnega položaja kulture. Vendar drastičnih skokov pri tem po njegovih besedah ni pričakovati.

Peršaka poskušajo prikazati kot kandidata, ki najprej prebere in šele nato podpiše.

Ozadja nejasna

Naši viri blizu vlade trdijo, da so trenutni zapleti s Peršakom le oblika medijskega spina. Kandidat za ministra je namreč začel nakazovati, da sklepa vlade glede idrijskega rudnika ne bo izvršil v takšni obliki, kot premierjev kabinet pričakuje. Pri tem si je namreč puščal manevrski prostor, čemur se pripisujejo tudi njegove besede glede izboljševanja finančnega položaja kulture. Tako naj bi se Peršak skušal prikazati kot nekdo, ki najprej prebere to, kar podpiše. Na koncu bo verjetno vendarle podpisoval, kar bodo narekovala omrežja moči.

Premišljeni Cerar

»Ponavlja se ustaljena praksa predsednika vlade, da bo razmislil in proučil predlog,« je nenadni odlog Cerarja glede imenovanja komentiral vodja nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. Pri tem poudarja, da politični interesi niso niti približno pojenjali. »Analize dosedanjih dogajanj na ministrstvu za kulturo kažejo na veliko zanimanje interesnih skupin in vpliv določenih poslancev SMC za obvladovanje resorja in uveljavljanja svojih interesov,« je dodal.

Ta ozadja smo na teh straneh sicer že podrobno razkrili. Dvanajst milijonov evrov letno naj bi iz državnega proračuna za svoje delovanje terjal javni zavod Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Ta denar bo moral do neke mere priti z ministrstva za kulturo, obvladovali pa ga bodo kadri nekdanjega Zaresa, ki že zdaj sedijo v upravni in nadzorni strukturi tega javnega zavoda.