OŠ Franceta Prešerna v Mariboru

Romi naj bi sedmošolcu obljubljali pesti

Gabrijel Toplak
7. 5. 2016, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

O napadu se je na družbenem omrežju razpisala sestra napadenega fanta, ki naj bi mu trije Romi na bližnji avtobusni postaji zagrozili s pretepom, če ne bo vsakemu od njih naslednji dan prinesel 10 evrov. Ravnateljica šole Marta Otič pa med drugim pravi, da šola o zadevah, ki se dogajajo popoldne, ni odgovorna.

Gabrijel Toplak
Kar nekaj romskih otrok obiskuje osnovno šolo Franceta Prešerna v Mariboru.

V Mariboru odmeva domnevni napad mladih Romov na učenca, ki obiskuje Osnovno šolo Franceta Prešerna. Nanj je na svetovnem spletu in družbenem omrežju Facebook opozorila dečkova starejša sestra.

PRETEP, ČE NE BO DENARJA

»Moj mladoletni brat je doživel nasilje in izsiljevanje s strani Roma, ki obiskuje isto šolo. Prav tako so mu odtujili mobilni telefon in denar. Telefon so mu vrnili po tem, ko so opravili klic. Jutri bodo ti Romi počakali brata pred šolo na avtobusni postaji in ga pretepli, v kolikor ne bo vsakemu od njih prinesel 10 evrov,« je na facebooku zapisala sestra sedmošolca. Objavila je tudi del policijskega zapisnika, pod katerim je podpisan policist, iz zapisnika pa je med drugim razvidno, da naj bi Romi otroka ustavili na poti proti domu in mu rekli, da ga bodo pustili pri miru, če jim izroči denar, v nasprotnem primeru pa bi ga pretepli. Rom, ki obiskuje OŠ Franceta Prešerna in je bil s kolesom, naj bi bil močnejše postave ter obiskuje 4. ali 5. razred, njegov kolega na rolerjih pa je suh in visok okrog 150 centimetrov. Rom, ki je bil peš, je visok 170 centimetrov in srednje postave.

NE SPODBUJAJO NASILJA

Mediaspeed
Ravnateljica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru Marta Otič.

Tamkajšnja ravnateljica Marta Otič je v uvodu dejala, da se je dogodek sicer zgodil popoldne, res pa je, da sta bila v dogodku ob dveh učencih sosednjih šol prisotna še dva njihova učenca. »V popoldanskih urah se je otrok vračal od očeta k materi, zato mislim, da šola o zadevah, ki se dogajajo popoldne, ni odgovorna. Se pa sprašujem, kje je tukaj odgovornost staršev, enih in drugih, da poskrbijo za ustrezno varnost svojih otrok,« je poudarila Otičeva.

Kljub temu so, četudi so o tej zadevi povsem naključno izvedeli preko družbenega omrežja Facebook, avtorico zapisa povabili na pogovor, tega so ga opravili tudi z obema njihovima učencema. »Šola je naredila celo več, kot je lahko,« zatrjuje ravnateljica in nadaljuje, da so najverjetneje edina šola v Mariboru, ki ima tedensko razredne ure in projekt Pogovorimo se. Težave, tudi tiste, ki so povezane z nasiljem, rešujejo tudi s pomočjo zunanjih strokovnjakov. »V šoli ne spodbujamo nasilja, ampak se borimo proti njemu. Ponovno se sprašujem, kje je vloga staršev. Ugotavljamo namreč, da od doma prihajajo v šolo že določene oblikovane osebnosti in tam, kjer starši ne sodelujejo s šolo, ta zelo težko ureja zadeve,« je pojasnila Otičeva in na vprašanje, ali šolo obiskuje veliko Romov, odgovarja, da z njimi nimajo velikih težav, zato zadeve ne gre posploševati. In tudi ne spodbujati nacionalizma.

STRAH ZA SVOJE OTROKE

Starši otrok, ki smo jih včeraj zjutraj in dopoldne srečali pred glavnih vhodom v šolo, so prestrašeni. Izjav so se vsi izogibali, saj se, kot so dejali, javno ne upajo izpostavljati. »Kar nekaj Romov obiskuje to šolo, in če bi preko mene prepoznali mojega otroka, se mu ne bi dobro pisalo. Že samo če sodimo po tem primeru,« je zaskrbljeno povedala ena od mamic, ki je zjutraj otroka pospremila v šolo.

PODALI BODO KAZENSKO OVADBO

Višji policijski inšpektor Bojan Kitel s Policijske uprave Maribor je za Svet24 razložil: »3. maja smo od matere oškodovanega otroka na zapisnik sprejeli kazensko ovadbo in evidentirali kaznivo dejanje izsiljevanja, zato nadaljujejo zbiranje obvestil s ciljem izsleditve neznanih storilcev. Okoli 15.30 so trije neznani storilci na ulici ustavili vrstnika, ki se je vračal proti domu, in ga izsiljevali za denar. Dati bi jim moral pet evrov, vendar jim jih 13-letnik ni želel izročiti. Nadalje so mu grozili in ga izsiljevali, da mora vsakemu od njih prinesti 10 evrov. Po zbranih obvestilih bomo podali kazensko ovadbo ali poročilo na ODT v Mariboru.«