Župan svari

Bodo Cerarja ovadili?

P.K.
19. 4. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Napetosti v Ljubljani pa tudi v Idriji se na račun rudnika močno zaostrujejo. Tako zelo, da se maje ministrski stolček, v zgodbo pa se vpleta tudi napoved, da bo treba na sodišča.

P.K.
Bojan Sever razmišlja o ovadbah.

Izjave ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar so precej razburile Idrijčane. »Pravi, da tako strašne odgovornosti ne more prevzeti. Kdo pa jo bo, če se Idrija začne ugrezati, ker njeno ministrstvo ni rešilo problema financiranja rudnika? Delo v rovih mora potekati normalno. Predvsem črpanje vode, a če ne bo denarja, bo rove zalilo, kar lahko povzroči hude posledice za mesto. Komu v Ljubljani to ni jasno?« se kritično sprašuje naš sogovornik, nekdaj zaposlen v rudniku.

P.K.
Domačini so ogorčeni nad dogajanjem.

Dediščina ni kultura

Bizjak Mlakarjeva glede tovrstnih očitkov pravi, da ne sme vršiti nalog zunaj zakonsko določenih pristojnosti. Težave pri financiranju vzdrževalnih del v idrijskem rudniku naj namreč ne bi sodile v okvir pristojnosti ministrstva za kulturo.

A to ne drži, poudarja idrijski župan Bojan Sever. »Sklep vlade je bil, da upravljanje rudnika prevzame Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija (CUDHg), ki pa spada pod ministrstvo za kulturo,« in doda, da je torej urejanje financiranja in ukvarjanje z drugimi vprašanji v zvezi z rudnikom v pristojnosti Julijane Bizjak Mlakar.

Bodo padale ovadbe?

»V medijih poskuša ministrica ustvariti vtis, da gre za vprašanje rudarjenja, ne pa dediščine, rudnik je namreč pod Unescovo zaščito, kar je pomembna razlika,« še pojasni Bojan Sever, ki meni, da so prav zaradi takih izjav še toliko bolj razgrete strasti tudi med kulturniki, ki jim ni jasno, kako gre Idrija z rudnikom v »svet kulture«.

Idrijski župan je nad dogodki ogorčen in za naš časopis pove, da bo moral, če denarja ne bo in bodo aktivnosti v rudniku zastale, razmišljati zelo radikalno. »Če bodo ogrožena življenja, ker se ne bo črpala voda, saj te aktivnosti ne bo s čim plačati, bom primoran vložiti kazensko ovadbo proti predsedniku vlade in drugim odgovornim,« napoveduje. Doda, da mu podajanje odgovornosti in pristojnosti nikakor ni všeč in da bi se po njegovem mnenju stolčki morali marsikomu majati že prej.