Slovenija

Tudi avtorji igre Outfit 7 v davčni oazi

M.K.
8. 4. 2016, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Družba Outfit 7 uporabo avtorskih pravic treh slovenskih avtorjev mobilne igre Swamp Attack izplačuje družbi na Angvili oz. na njen liechtensteinski bančni račun.

Youtube
Swamp Attack je igra za pametne telefone, v kateri morate zaščititi svojo močvirsko kočo pred ponorelimi živalmi.

Ti prihodki bi bili v Sloveniji obdavčeni po dohodninski lestvici. Odvetnik trojice pravi, da te strukture niso postavljali iz davčnih, ampak poslovnih razlogov.

Avtorji igre Vedran Manojlović, Blaž Porenta in Tomaž Žagar so prek družbe UPC Uroša Petroviča, slovenske stranke družbe Mossack Fonseca, na Angvili, ki nima davkov ne za rezidente ne za nerezidente, ustanovili podjetje ZOMG in nanj prenesli intelektualno lastnino, povezano z omenjeno igro za mobilne naprave. Outfit 7 je tej družbi plačilo za uporabo avtorskih pravic nakazovala na bančni račun v Liechtensteinu, Delo piše na podlagi panamskih dokumentov.

V Sloveniji se dohodki iz prenosa premoženjske pravice, med njimi prihodki od uporabe ali izkoriščanja avtorskih pravic, obdavčijo po dohodninski lestvici. Dobiček v primeru družbe ZOMG, ki je registrirana na Angvili, kjer dobički podjetij niso obdavčeni, zelo verjetno pomeni celoten prejeti honorar.

Trije avtorji so prek odvetnika Igorja Križanca sporočili, da dokumenti, o katerih je spraševal časnik, niso bili nikoli realizirani. Strukture poslovanja, "ki je primerljiva s strukturo družb, ki se ukvarjajo s primerljivo dejavnostjo", niso postavili iz davčnih, ampak iz poslovnih razlogov, so navedli. Zatrdili so, da poslovanje ZOMG zakonito.

Družba Outfit7 Limited, ki je v lasti Ize in Sama Logina, je registrirana v Veliki Britaniji in ima sedež na Cipru, deluje pa na področju mobilnih aplikacij in je med drugim lastnik blagovne znamke Talking Tom and Friends.