Predlog zakona o partnerski zvezi je že dan po referendumu, na katerem so volivci zavrnili izenačitev isto- in raznospolnih partnerskih skupnosti, vložil tedaj še nepovezani poslanec Jani Möderndorfer, zdaj poslanec SMC.

Poslanec opozarja, da istospolni partnerji že od leta 2009, ko je ustavno sodišče ugotovilo prvo neenakopravnost položaja istospolnih partnerjev v primerjavi z raznospolnimi, čakajo na ureditev svojega statusa, predvsem socialnih in ekonomskih pravic. Gre torej za področja, ki so ključnega pomena za normalno vsakdanje življenje, je pojasnil.

Čeprav se je o izenačitvi partnerskih skupnosti glasovalo na referendumu, Möderndorfer opozarja, da reševanje položaja istospolnih partnerstev ni mogoče prelagati na nedoločeno prihodnost. Prav tako predlog zakona po njegovem vsebinsko ne posega v decembra zavrnjeni zakon in torej zanj ne velja enoletni moratorij, ki ga predvideva zakon o referendumu in ljudski iniciativi. Zvezo namreč opredeljuje kot partnersko in ne kot zakonsko.

Ta ureditev pa ne posega v zakon, ki ureja družinska razmerja na področju posvojitev, ter v predpise, ki urejajo postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Vlada predlogu zakona po besedah državne sekretarke na ministrstvu za delo Martine Vuk ne nasprotuje, saj da gre za praktično enak predlog kot zakon, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, a ga niso vložili v DZ, ker je ZL prej v proceduro vložila novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Predlog podpirajo pri varuhu človekovih pravic, saj da so človekove pravice last vseh in izjem ne sme biti.

Po mnenju Aleša Primca iz Koalicije Za otroke gre! pa zakona ni mogoče sprejeti ravno zaradi enoletnega moratorija po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi. Zelo kritičen je bil do zakonodajnopravne službe DZ, ki odločanju o tej temi v DZ ne nasprotuje. Spomnil je, da so sami v petek v DZ vložili svoj predlog zakona, ki je v pravnih posledicah 95-odstotno identičen Möderndorferjevemu predlogu, a predlagajo drugačen način sprejemanja zakona.

Po drugi strani pa Miha Lobnik iz Informacijskega centra Legebitra ocenjuje, da je skrajni čas, da se "glede na vse, kar smo dali skozi", gre najprej, saj da "rane, ki smo si jo kot narod zadali lani, ne smemo puščati odprte". Kot še pravi, je mnoge istospolne pare lansko dogajanje močno prizadelo.

Poslanci SDS so sicer želeli, da bi pred razpravo na matičnem odboru o temi spregovorili na javni predstavitvi mnenj, a so člani odbora predlog zavrnili.