Slovenija

Kruti slovenski delodajalci so poskušali prikriti smrt delavca

Luka Tetičkovič
5. 4. 2016, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Petindvajsetletni delavec podizvajalca v prostorih Gozdnega gospodarstva Postojna, PE Marof, je 4. avgusta lani doživel srčni infarkt. Nadrejenega je obvestil o »bolečinah v predelu srca in težavah z dihanjem«, vendar mu je bilo rečeno, naj stisne zobe še nekaj ur. Na delovnem mestu se je zgrudil, dve uri pozneje pa je v kliničnem centru Ljubljana po neuspešnem oživljanju umrl. Policisti priče pozivajo k zbiranju dodatnih obvestil.

lt
Delavcev v prostorih GGP Marof niso le brutalno izkoriščali, naša preiskava je razkrila, da je eden izmed njih zaradi domnevne malomarnosti delodajalca na delovnem mestu celo umrl.

Z 32-letnim Viktorjem (ime je zaradi zaščite identitete spremenjeno)sediva ob pivu. V očeh se mu lesketa, saj lahko končno pove, kako je bilo delati za podizvajalce podjetja Gozdno gospodarstvo Postojna. Je med 34 srečnimi migrantskimi delavci, ki so od podjetja dobilipogodbe o zaposlitvi za določen čas. Do konca junija bo prejemal minimalno plačo. Zaslužil bo pol manj kot prej, a bo vsaj delal samo osem ur na dan. »Lahko bom živel in bil miren,« zamišljeno reče med požirkom. »Končno vem, da imam plačano zdravstveno zavarovanje in da lahko grem na bolniški dopust.«

lt
Bolgarski delavci kažejo na krivca za sužnjelastniško izkoriščanje v Loški dolini.

»Delali smo po 360 ur na mesec, vsak dan 12 ur v dnevnih in nočnih izmenah. Če si zbolel, ti je šef rekel, da nima dovolj ljudi, zato se lahko odločiš, ali boš delal ali pa bo iz Bolgarije pripeljal drugega delavca.«Je to bila praksa? »Seveda! Spomnim se delavca, ki je tožil, da ga boli srce in ima težave z dihanjem. Rekli so mu, naj zdrži do desete ure zvečer. Ob devetih se je zgrudil – infarkt,« pravi vidno pretresen Viktor. »Star je bil 25 let. Umrl je, ker mu niso plačevali zdravstvenega zavarovanja in omogočili dneva bolniške.«

Policija ponovno zbira informacije


Na podlagi ugotovljenega so nam s policije sporočili, da so »policisti zbirali obvestila od zaposlenih, sorodnikov in tudi zdravstvenega osebja. Po takrat zbranih obvestilih niso bili ugotovljeni znaki kaznivega dejanja. Vsi, ki bi imeli kakršnekoli dodatne informacije o dogodku, naj se zglasijo na Policijski postaji Cerknica«.

Dogodek so nam potrdili na Policijski upravi Ljubljana. »Z zbranimi obvestili so policisti ugotovili, da se je takrat 25-letni moški, državljan Bolgarije, nekaj po 21. uri zgrudil na delovnem mestu. Že prej je tožil zaradi slabega počutja in zaradi navedenega nadrejene prosil, da predčasno zaključi službo, kar so mu tudi odobrili,« pojasnjuje tiskovna predstavnica Nataša Pučko.

Ustavilo se mu je srce

Po naših informacijah je delavec za predčasno zaključitev dela prosil že ob 19. uri, saj je »čutil bolečine v predelu srca in imel težave z dihanjem«, sta nam potrdila dva medsebojno neodvisna delavca podizvajalcev v GGP PE Marof. Zadevo smo preverjali v upravi podjetja in prejeli le odgovor Vilme Kovač, da »tragični dogodek ni nastal med zaposlenimi podjetja GGP, tako da v zvezi s tem ne moremo podati nobenih odgovorov«.

Pri tem ni želela sporočiti, za katerega podizvajalca je delal. Od delavcev smo sicer izvedeli, da naj bi šlo za podjetje Floles, njegov neposredni šef pa naj bi imel vzdevek Džezo. Podjetje je sicer v lasti Venharja Jašarija in Florima Rushitija, ki sta po naših informacijah v Slovenijo »uvažala« predvsem delavce romskega porekla. Poskus navezave stika z njimi se je izkazal za neuspešnega, saj v javnih evidencah ni objavljenih kontaktnih podatkov podjetja.

Prav tako na vprašanja niso želeli odgovoriti v UKC LJ, saj so dolžni varovati osebne podatke pokojnika. Sporočili so nam le, da so na Inštitutu za sodno medicino naročili obdukcijo in o njenih izsledkih obvestili policijo. Sklepamo, da delovne inšpekcije niso obvestili, saj ni šlo za nesrečo pri delu. Podobno so primer opredmetili tudi policisti, ki so zaključili, da je do dogodka prišlo zaradi »zdravstvenih težav«.

Kriminalistične preiskave ni bilo

UKC LJ nam ni podal odgovorovna vprašanji, kdaj je infarkt nastopil in ali bi lahko prav težave z dihanjem in bolečine v predelu srca šteli med začetne opozorilne znake. Kot smo zapisali višje, so nam delavci, ki so takrat bili v prostorih podjetja GGP Marof, zatrdili, da je delavec na težave opozoril že ob 19. uri, vendar mu je bilo rečeno, naj zdrži do 22. ure, nato se je ob 21. uri že nezavesten zgrudil. V policijskem poročilu sicer piše, da so mu odgovorni odobrili predčasno prekinitev dela, a je bilo po naših informacijah delavcu zapovedano, naj se vrne na delo in zdrži vsaj do 22. ure. Delovni čas migrantskih delavcev v podjetju je sicer trajal od poldneva do polnoči, trdijo viri med delavci. Te ugotovitve so zelo verjetno tudi uradno zapisane v obdukciji, vendar nam jih UKC LJ zaradi varstva osebnih podatkov ni želel posredovati.

Vzdrževal je družino

Med preverjanjem dejstev smo naleteli tudi na krajši članek na spletni strani bolgarskega medija Infomreja.bg, ki poroča, da je 25-letni Sasha Angelov devet mesecev delal v slovenski mizarski delavnici, kjer je med delom zaradi visokega krvnega pritiska umrl zaradi posledic srčne kapi. Angelov iz mesta Kjustendil na zahodu Bolgarije je prišel k nam delat zaradi finančne stiske družine. Vzdrževati je moral brezposelno ženo in dva otroka ter invalidnega očeta. Družina ni imela dovolj denarja, da bi plačala prevoz pokojnika v Bolgarijo, za kar je po poročanju medija poskrbel delodajalec, za katerega je delal.