Slovenija

Kaj se dogaja v ozadju stavke v energetiki?

žk
5. 4. 2016, 07.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prvi dan splošne stavke v energetiki, ki je potekal v obliki dveurnih zborov delavcev, je mimo. Zborov se je udeležilo okoli 3000 zaposlenih. Predstavnik sindikata Branko Sevčnikar meni, da je prvi del stavke uspel.

sta
Branko Sevčnikar meni, da je prvi dan stavke uspel.

Prvi dan splošne stavke zaposlenih v energetiki je mimo. »Zbori so potekali korektno, brez posledic za kogarkoli. Dali smo jasen signal vladi, da se je treba usesti za pogajalsko mizo in se pogovoriti, kako naprej,« je prvi dan ocenil BrankoSevčnikar, predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije - SDE. Zborov se je po njegovih pojasnilih udeležilo okoli 3000 zaposlenih v distribucijskih in proizvodnih družbah, kar je več kot 60 odstotkov vseh zaposlenih v energetiki, brez Premogovnika Velenje. Ta namreč ni vključen v sistem SDE.

Medtem ko se stavki pridružujejo v nekaterih proizvodnih družbah HSE (Dravskih elektrarnah, Soških elektrarnah in Termoelektrarni Šoštanj), se drugi proizvodni steber, nad katerim bdi Gen energija, stavki ne pridružuje.

Kaj želijo sindikati?

Čeprav smo navajeni, da se sindikati običajno zavzemajo za dvig plač, tokrat ni tako. Energetski sektor ima namreč najvišje plače v državi. A zaradi slabega poslovanja v zadnjih letih so napovedana odpuščanja, poleg tega pa vodstvo sindikata skrbi, da bi vlada spremenila strategijo upravljanja državnega premoženja, ki bi omogočila razprodajo slovenske energetike. Sindikati so tako v zadnjih dneh večkrat opozorili na povečano aktivnost lobistov. Predvidevajo, da je namen teh lobističnih stikov prav sprememba strategije.

Združevanje TEŠ – Premogovnik Velenje

Trenutno so energetska podjetja v strategiji klasificirana kot naložbe strateškega pomena, kar pomeni, da lahko država proda največ 49 odstotkov lastništva. O nameri, da bi bilo v prihodnje kaj drugače, vlada še ni govorila. Je pa res, da je v strategiji omenjena racionalizacija stroškov v skupini Premogovnik Velenje – TEŠ, omenja pa tudi možnost njunega kapitalskega povezovanja. Res je tudi, da lahko vlada v enem letu opravi revizijo strategije in v primeru spremenjenih gospodarskih in drugih okoliščin DZ predlaga spremembe oziroma novo strategijo.

Nadaljevanje stavke

Ko smo Sevčnikarja povprašali, zakaj se sindikati obnašajo, kot da je sprememba strategije upravljanja z državnim premoženjem že dejstvo, nam je odgovoril: »Ukrepati je treba prej. Ko se zgodi, je prepozno.« A vlada se včeraj na stavkovne zahteve ni odzvala. Kot pravijo sindikati, je zdaj čas za pogovore, v četrtek pa se stavka nadaljuje s prekinitvami dela in zaustavitvijo proizvodnje.