Slovenija

Zaposlili prve od izkoriščanih Bolgarov

Luka Tetičkovič
30. 3. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Gozdno gospodarstvo Postojna (GGP) je zaposlilo prve delavce, ki so prek podjetja Veles delali v njihovi poslovni enoti Marof Trade v Loški dolini.

lt
Delavec skuša s preklicano magnetno kartico vstopiti v prostore podjetja GGP.

Včeraj so zaposlili 24 delavcev, do konca meseca oziroma v začetku aprila pa naj bi zaposlili vse delavce, ki so oddali prošnje za zaposlitev in opravili zdravniške preglede.

GGP je 18. marca, nekaj dni po razkritju medijev, da so delodajalci, povezani v mrežo podizvajalcev, v Loški dolini izkoriščali tuje delavce, ki so morali delati brez pogodb o zaposlitvi in v neustreznih razmerah, družbi Veles odpovedalo pogodbo o sodelovanju. Potem se je skupaj s predstavniki Sindikata Sinles in predstavniki Svetovalnice za migrante sestalo s predstavniki delavcev in jih povabilo k neposrednim zaposlitvam v okviru GGP. Za delavce so pripravili obrazce za vlogo za zaposlitev in jim pojasnili nadaljnji postopek. Dogovorili so se tudi, da bo GGP do delavcev poravnalo tudi izostanek plač od februarja dalje. Danes so zaposlili 24 delavcev, koliko pa bo vseh novih zaposlenih, v družbi še ne morejo napovedati.

Zaposlovali na črno

Po nočni preiskavi Furs so se odgovorni v GGP odločili zaposliti delavce, ki so prej delali v suženjskih razmerah.

Finančna uprava RS (Furs) je v podjetju Veles namreč ugotovila kršitve nezakonitega posredovanja pri delu, plačilu, pogodbah o zaposlitvi, letnem dopustu, zdravniškem pregledu, usposabljanju za varno delo in varnosti pri delu.

Mediji so ob tem poročali, da delodajalsko hobotnico za posredovanje delavcev migrantov, ki so morali delati brez pogodb o zaposlitvi in v neustreznih razmerah, sestavlja več kot 20 podjetij. V preiskavi Fursa so bili potrjeni tudi sumi kršitev predpisov o obdavčenju ter predpisov iz zaposlovanja in dela na črno.