Slovenija

Zdravniki pripravili nov etični kodeks

K.M./STA
29. 3. 2016, 19.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zdravniki imajo pripravljen nov kodeks zdravniške etike. Ena najpomembnejših novosti je sodelovanje zdravnika z ostalimi zdravstvenimi in nezdravstvenimi delavci.

Arhiv Svet24
Matjaž Zwitter je vodje ekipe, ki je pripravljala nov kodeks zdravniške etike.

Zdravniki imajo pripravljen nov kodeks zdravniške etike, a ga na današnji seji skupščine zdravniške zbornice še niso sprejeli, ker je bilo navzočih premalo članov. Tako ga bodo sprejeli na dopisni seji. Kodeks je po besedah vodje ekipe, ki ga je pripravljala, Matjaža Zwitterja, polovico krajši, ureja pa precej vprašanj, ki jih prejšnji kodeks ni.

"Zdravnik ni osamljen jezdec," je opozoril Zwitter in dodal, da je zdravnik odgovoren za celotno zdravstveno oskrbo, mora pa del strokovne odgovornosti prenesti na svoje sodelavce.

To je po njegovih besedah dostikrat spregledano in lahko prav v kontaktih zdravnika z ostalimi profili prihaja lahko do nesoglasij, do trenj, nerazumevanja in tukaj so lahko recimo korenine strokovne napake, da pristojnosti in odgovornosti niso jasno razdeljene.

Prav slaba komunikacija med sodelavci in nesodelovanje sta se pokazala pri več aferah v zdravstvu v preteklih letih, denimo pri primeru Radan, otroška srčna kirurgija na UKC itd. Bistvena orientacija novega kodeksa je, da je od začetka do konca usmerjen na bolnika, je dejal Zwitter.

Zdravilstvo dovoljeno kot dopolnilno zdravljenje

Novi kodeks po Zwitterjevih besedah jasneje opredeljuje tudi področje oglaševanja. Tako je v določenih mejah oglaševanje zdravstvene dejavnosti dopustno. "Ne moremo prepovedati našim zdravnikom, da bi oglaševali svojo dejavnost, če pa zdravniki iz zamejstva, predvsem iz Hrvaške, zelo agresivno ponujajo svoje delo na našem trgu," je dejal. Je pa zdravniku še vedno prepovedano reklamirati zdravila.

Čeprav so sprva nameravali iz kodeksa izključiti prepoved opravljanja zdravilske dejavnosti, pa kodeks sedaj dovoljuje zdravniku, da opravlja nekonvencionalne metode zdravljenja kot dopolnilno zdravljenje, ne pa kot nadomestek uradne medicine, je dejal.

Pri nekaterih vprašanjih, kot denimo pri evtanaziji in splavu, pa zdravniki ostajajo na starih etičnih stališčih.